Откуп трябва да се плаща. Това е единственият начин да бъде спасено това момче".

Така бизнесменът Киро Киров, който беше похитен на 27 март, коментира в ефина на Нова телевизия идентичното отвличане на Румен Гунински - син.

Основната причина за отвличанията според него са парите. Киров не изключи, че е възможно причината да бъде и политическа, но по думите му в България няма политически отвличания и дори те да изглеждат като такива, всъщност в дъното лежат отново финансови интереси.

Киро Киров заяви, че не познава семейството на похитеното преди два дни момче. Бизнесменът посочи, че общото между неговите похитители и тези на Румен Гунински - син е външния вид - маски и тъмни дрехи, създавали са впечатлението, че са полицаи.

Киров предположи, че и при това отвличане похитителите ще изчакат няколко дни преди да поискат откупа.
Той обясни, че те имат нужда от подготовка за искането на откупа и за осъществяването на свръзката.
При неговото отвличане похитителите веднага са поискали телефона на сина му, но са се свързали с него няколко дни по-късно.

Помолен да коментира предложенията, дадени по време на неговото отвличане - да бъдат блокирани всички банкови сметки на семейството - Киров заяви:
„Вие направо го убийте отвлечения!" „Това е единственият начин да бъде спасено това момче", категоричен е той.
„Има ли държава, има ли полиция, тя кога ще си свърши работа и кога ще ги (похитителите, бел.ред.) спре?", запита Киров.

Той отрече сравнението, че с плащането на откупа се финансира изключително опасна престъпна групировка.

Бизнесменът все още не може да си обясни защо точно той е бил отвлечен, но категорично отхвърли тезата, че е имал някакви неуредени финансови отношения. Единственото му обяснение е, че някой иска пари.
Заявявам категорично, че задължения извън банките и доставчиците си към чужбина, нямам нито аз, нито моето семейство", категоричен е Киров.

Все още няма нова публична информация около отвличането на студента Румен Гунински, но по случая се работи усилено", обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Още...

Преди нямах охрана, но сега имам. Все още се притеснявам", сподели бизнесменът.
„Не искам отмъщение. Искам да не се случват повече такива неща. Това е тежко и трагично", коментира още Киров ситуацията, в която е изпаднало и семейството на Румен Гунински.

Киров посочи, че по всяка вероятност похитителите имат връзки на високо ниво в полицията, защото са демонстрирали изключителна информираност.
Преди да го пуснат на свобода те са го предупредили да внимава какво говори, защото всичко ще разберат. „Бяха абсолютни професионалисти", категоричен е Киров.

В случая с отвлечения Румен Гунински - син вероятно още първоначалните планове на похитителите са били да отвлекат именно него, а не бащата, обясни Киров.

По думите на бизнесмена вероятно целта на отвличането и в неговия случай е бил синът му - Иван Киров, но се е оказал по-трудна мишена и за това похитителите са отвлекли самият Киро Киров. Тази своя теза обаче той не е коментирал с разследващите.

До момента в полицията Киров е бил разпитван само веднъж. „Един път ме разпитаха и всичко беше изяснено. Много малко мога да кажа. По-нататък всякакви разпити ще бъдат излишни", посочи още бизнесменът.

„Когато се появи въпрос, по който политиците трябва да бъдат активни, те са много активни", коментира бизнесменът.
„Защо не направиха до сега този Закон за отвличанията и защо чакаха до сега?
Това беше и моя идея на тази пресконференция, която направих след освобождаването ми" посочи Киров в коментар за предлаганите законови промени.

Статистиката при този вид престъпления е смазваща за МВР и прокуратурата и хвърля сянка на съмнение върху възможността им да се справят с тези посегателства.

Покрай отвличането на бизнесмена Киро Киров (което остана неразкрито) през пролетта от прокуратурата признаха, че за последните две години и половина само на територията на София има регистрирани 15 отвличания и нито едно разкрито.

Преди няколко дни полицията разкри случая с изчезването на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Той бе отвлечен преди година и половина и убит. Поръчителите на отвличането и убийството и изпълнителите на поръчката са задържани и се очаква делото срещу тях.