Външната реклама (билбордове и рекламни пана) на София „отива" на прокурор. Георги Кадиев е сигнализирал районните прокурори за нарушенията в конкурса, тъй като не получил никаква реакция от кмета Фандъкова.

Той настоява от държавното обвинение да проверят законосъобразността на действията на Йорданка Фандъкова при издаването на заповед, с която кметът на София утвърждава класирането на участниците в конкурс за отдаване под наем на части от имоти - публична общинска собственост - за поставяне на рекламни елементи.

В приложеното копие той предоставя и Протокол от заседание на комисията за конкурс, от който става ясно, че комисията взима решение за получените точки във всеки пакет от конкурса.

Протоколът на комисията за оценка на различните оферти с председател Ралица Стоянова (секретар на Столична община) класира на първо място София Аутдоор ДЗЗД с 87.21т. На второ място е класирана фирмата К Аут ов Хоум ООД с 85.793, а на трето място - АВВ Инженеринг ЕООД с 84.25т.

На 16.07.2012г. Йорданка Фандъкова издава заповед, с която утвърждава класирането на участниците. Оказва се, че победител в конкурса е К Аут ов Хоум ООД с 85.793, на второ място остава София Аутдоор ДЗЗД с 85,547т. и АВВ Инженеринг с 84,25т.

Прави впечатление, че при заповедта на Фандъкова точките, които получава София Аутдоор ДЗЗД са намалени с 1,66т. или точно достатъчно, за да бъде класирана тази фирма на второ място и победител с 85,793т. да стане К Аут ов Хоум ООД. Няма публично обяснение за разминаването в точките и съответно в класирането на фирмите, пише още в сигнала си Кадиев.

Според него, промяната в класирането при заповедта на кмета е превишаване правомощията на Йорданка Фандъкова, което носи пряка облага на фирмата, заемала второто място в класирането. Това е наказуемо съгласно чл. 282 от Наказателния кодекс. Набавянето на подобна незаконна облага за една от фирмите в конкурса е наказуемо и съгласно чл. 283 от Наказателния кодекс.

Моля да имате предвид и че в случая става дума за нарушения, свързани с даване под наем на общинска собственост, което съгласно чл. 283а от НК е свързано и с лишаване на права по чл. 37 ал 1 точки 6 и 7 от Наказателния кодекс - а именно забрана за заемане на държавна или обществена длъжност, пояснява червеният депутат.

Той призовава прокурорите да проверят фактите и обстоятелствата, свързани с горепосочения случай и да имат предвид, че Наказателният кодекс предвижда наказание при превишаване на правата и използване на служебното положение без оглед на това дали съответното действие действително е донесло облага другиму, като наказуем е самият акт на превишаване на правомощията и използването на служебното си положение.