Съдът на ЕС образува дело по молба на баба, която иска да вижда внучето си, гледано от нейния зет в друга страна на Европейския съд, съобщиха от ВКС.

След развод между българка и грък, детето е поверено на гръцкия гражданин. Българската баба иска да вижда внучето си и за това търси съдействие на съда. От Върховния касационен съд са отправили запитване до съда на ЕС, свързано с понятието "право на лични отношения", използвано в Регламент (ЕО) № 2201/2003 г. на Съвета от 27.11.2003 г.

В Съда на Европейския съюз (ЕС) е образувано дело № C-335/17 г. ("Вълчева"). То е по запитване на ВКС по частно гражданско дело № 1323/2017 г.

Запитването е формулирано така: "Следва ли понятието "право на лични отношения", използвано в чл. 1, § 2, б. а) и чл. 2, т. 10 от Регламент (ЕО) № 2201/2003 г. на Съвета от 27.11.2003 г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, да се тълкува като приложимо не само за отношенията родители -деца, но и за отношенията с други близки, различни от родителите, а именно баба и дядо?".

Делото пред ВКС е образувано по частната касационна жалба на Н. В. срещу определение на окръжен съд, с което е потвърдено определение на районен съд. То е заради прекратено дело за определяне на режим на лични отношения между баба и внуче. Причината за прекратяване на делото е липса на компетентност на българския съд за този спор. Детето е с обичайно местопребиваване в Гърция.

Ищцата е баба на внуче, което след развода се отглежда в Гърция от бащата. С решение на компетентния гръцки съд бракът е прекратен, а упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата. Със същото решение гръцкият съд е определил приложимия режим на лични отношения между майката и детето.

Бабата моли българския съд да постанови решение, с което да може да вижда непълнолетния си внук. С определение районният съд е приел, че е налице дело с международен елемент.

Според съда е налице правен спор относно частноправни отношения с международен елемент и тъй като той засяга лични отношения с непълнолетно дете между лица, които са граждани на държави - членки на ЕС, то при преценката за компетентността на българския съд да разгледа правния спор намира приложение Регламент (ЕО) № 2201/2003 г. на Съвета от 27.11.2003 г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност.

Като е съобразил разпоредбите на регламента, съдът е тълкувал термина "право на лични отношения" и е достигнал до извода, че правото на лични отношения според регламента не е ограничено само до родителите.

Според съдебния състав на поставения в преюдициалното запитване въпрос следва да се отговори положително, съобщават от съда. Понятието "право на лични отношения" от регламента включва и отношенията с други близки, различни от родителите, а именно баба и дядо. В запитването се казва, че водещ принцип за решаване на казуса трябва да е интереса на детето.