Няма писмен документ с искане на либийската страна за размяна на българските медицински сестри с осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи.

Това каза вчера пред журналисти в Щутгарт българският външен министър Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Български медии съобщиха вчера, позовавайки се на сайт на либийската опозиция, че либийският лидер е поставил като условие за преразглеждане на смъртните присъди на българките изплащането на финансови компенсации на роднините на болните от СПИН либийски деца и освобождаване на осъдения за атентата над Локърби.

Според либийския източник условията са формулирани в нота на Кадафи до правителствата на страни-членки на ЕС и САЩ. Външният ни министър Ивайло Калфин обаче каза, че такава нота няма.

Ние сме по принцип против смъртното наказание и напълно отхвърляме решението да бъдат осъдени на смърт българските медицински сестри и палестинския лекар, заявиха на пресконференция снощи в Берлин представителите на Партията на европейската левица.

Техният ръководен орган - Съветът на председателите, заседава вчера и днес в германската столица.

Партията на европейската левица е представена в Европейския парламент, където заедно със Северната зелена левица образуват петата по големина парламентарна група.

В Партията на европейската левица членуват 17 партии, а други 9 имат статут на наблюдатели. Членовете й наброяват 400 000 души.