Страната ни има готовност веднага да реорганизира проверките по летищата, ако България бъде приета в Шенген по въздух. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на проведената днес церемония "Полицай на годината".

Министърът подчерта, че в следващите дни се очаква Нидерландия официално да даде "зелена светлина" за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Така, по думите му, ще остане решение да вземе само Австрия.

"Няколко пъти съм го казал: те продължават да твърдят, че според тях, Шенгенското пространство не функционира както трябва като цяло. Вървят много активни разговори на всякакво ниво: ниво вътрешни министри, външни министри, премиери, вицепремиери и най-вече Европейската комисия", посочи Калин Стоянов.

Той използва възможността да поздрави призьорите по време на "Полицай на годината".

"За мен е чест като министър на вътрешните работи да споделя днешния празник с всички Вас и да ви благодаря за всеотдайния труд и за ежедневните усилия, които полагате в името на българските граждани. Благодаря Ви за избора да работите в системата на МВР, да защитавате върховенството на закона и въпреки трудностите, които срещате по пътя си, да продължавате да изпълнявате своята мисия", каза министърът.

Призът "Полицай на годината" беше връчен лично от министър Стоянов на главен инспектор Марио Георгиев, началник на сектор ,,Противодействие на криминалната престъпност" в отдел ,,Криминална полиция" при ОДМВР - Сливен. На 26 март тази година служителят е разкрил скрита в земята накролаборатория от 600 кв. Тя се е намирала в селскостопанска база, в землището на новозагорското село Асеновец. През нея се влизало от стар микробус. Там са открити намиращи се в различни стадии на развитие насаждения на канабис. Съоръжението струва между 2 и 2.5 милиона ле

Разкриха наркооранжерия за 2. млн. лв. в Сливенско

Разкриха наркооранжерия за 2. млн. лв. в Сливенско

Седем лица са задържани

Министър Стоянов определи наградите на униформените като логичен завършек на една динамична година, оценка за техния труд и този на колегите им. Вътрешният министър изрази своята благодарност за 30-годишното партньорство с фондация "Доверие и закрила" и да напомни за нейния създател Христо Друмев.

"Това са отличия за смелост, находчивост, отговорност, чест и достойнство - все качества и ценности, които са част от нашия професионален път и от мотивацията ни като полицейски служители", посочи в обръщението си към наградените главният секретар на МВР гл.комисар Живко Коцев. Той припомни, че професионалните резултати са плод на колективни усилия, които изискват отлична координация и добро взаимодействие. В този смисъл гл. комисар Коцев коментира, че наградите "Полицай на годината" са оценка за партньорство и работа в екип.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Никога подчерта, че взаимодействието, комуникацията и доверието между МВР и прокуратурата не са били на толкова високо ниво. Той отправи призив това да бъде стандарт за работата на служителите на МВР в бъдеще.

Сарафов удостои министър Калин Стоянов с почетен знак на Прокуратурата на Р България за добро сътрудничество, оперативност и постигнати високи резултати при опазване на обществения ред и борбата с престъпността. И.ф. главният прокурор посочи, че наградата освен лична е и оценка за работата и отдадеността на всеки един служител на МВР. По думите му резултатите са налице, България е сигурна държава.

От името на прокуратурата бяха наградени двама служители на МВР- главен инспектор Михаил Наумов, началник на сектор "Престъпления против личността" към Отдел "Криминална полиция" при ГДНП и главен инспектор Стоян Крумов, главен разследващ полицай, началник на сектор "Разследване на криминални престъпления" в отдел "Разследване" при СДВР.

Поздрав към служителите отправи и вицепризедентът на Р България Илияна Йотова. По думите й наградите са израз на уважението към професионализма на полицаите.

"Малко е да се каже, че останалите институции и обществото сме в дълг към труда ви. Благодаря на всички вас за положените усилия в контекста на приемането ни в Шенген. Зад това стоят много труд и отговорност и българското общество трябва да го знае".

Денков се надява на влизане в Шенген по въздух и по вода

Денков се надява на влизане в Шенген по въздух и по вода

Преговаря се и за включване на сухопътните граници под форма, която е приемлива за България

Церемонията "Полицай на годината" се организира от ГДНП в партньорство с фондация "Доверие и закрила" По традиция на нея се награждават служители и колективи, постигнали високи резултати и чиято работа е станала видима за обществото.

Четири колектива получиха награди, като са връчени и 5 индивидуални отличия, както и 3 награди за граждански принос. Всички отличени получиха специална грамота и предметна награда, осигурени от МВР и фондацията, а на носителите на приза "Полицай на годината" - индивидуално и колективно - купа. Носителят на приза получи Златна карта от СБА и награда от ИПА-секция България.

По време на церемонията ГД "Национална полиция" организира и благотворителна изложба на детски рисунки, изработени от възпитаници на Детското полицейско управление. Събраните средства ще бъдат предоставени на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.