Нидерландия вдигна ветото си върху членството ни в Шенгенското пространство.

"България отговаря на поставените условия за присъединяване към Шенген и следователно можем да се съгласим с решение, което води до пълноправното й членство." Това се казва в позиция на правителството на Нидерландия, която БНР цитира и с която разполага.

В нея обаче се настоява за мониторинг след присъединяването - както върху управлението и контрола на границите, така и за върховенството на закона.

По-рано днес премиерът Денков обяви, че до края на деня може да се очакват положителни новини за ветото на Нидерландия за присъединяването на България към Шенген.

Николай Денков очаква Нидерландия да вдигне ветото за Шенген

Николай Денков очаква Нидерландия да вдигне ветото за Шенген

С Австрия преговорите продължават

За да бъде окончателно решението на Нидерландия то трябва да мине и на гласуване в парламента.

Резервите на Нидерландия, най-последователният противник на българското членство в Шенген, бяха свързани с недостатъчните резултати в борбата с корупцията и установяването на правовия ред у нас. Нидерландия поиска оценка на последните законодателни промени у нас, засягащи контрола на главния прокурор, промените за КПКОНПИ и готвените конституционни промени.

Миналата година обаче към ветото се присъедини и Австрия, която изтъкна като аргумент преди всичко допускането на мигранти от трети страни през България. Тя обвърза и вдигането на ветото с цялостната реформа на Шенгенството пространство.

Така в момента за окончателното приемане на страната се очаква решението на Австрия - втората страна, която наложи вето през миналата година. По отношение на Австрия преговорите продължават, заяви Николай Денков. Преговорите са на ниво обмен на възможни текстове как би могло да изглежда едно решение.