Очакваме позитивни новини от Нидерландия по отношение на Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в Брюксел след края на заседанието на Европейския съвет.

Днес е имало решение на нидерландското правителство по темата, като предстои то да бъде внесено в нидерландския парламент, който следва да вземе и крайното решение за вдигане на ветото.

"За да стане това възможно, беше извървян дълъг път през последните месеци - приетите закони в Народното събрание, работата по вдигане на специалния механизъм за наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която дойде през ноември в София с участието на Нидерландия и Австрия", коментира Денков.

Рюте обеща "по някое време в близките дни" Нидерландия ще вземе решение за Шенген

Рюте обеща "по някое време в близките дни" Нидерландия ще вземе решение за Шенген

Това ще стане на базата на докладите на Европейската комисия

Това бяха правилните решения, които доведоха до това да очакваме положително развитие по членството ни в Шенген, посочи премиерът.

По отношение на Австрия преговорите продължават, допълни Денков. По думите му към момента се разменят възможни текстове как би могло да изглежда едно решение.

"Докато не е договорено, всичко са предварителни разговори", заяви още министър-председателят.

Денков: ЕК ще бъде медиатор в преговорите ни за Шенген

Денков: ЕК ще бъде медиатор в преговорите ни за Шенген

Думите на Путин издават, че Русия има апетит и към страни, които в момента са част от ЕС

Освен това Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) прие резолюция, която призовава Европейския съвет и държавите членки да ускорят процеса на присъединяване на България и Румъния към Шенген. Резолюцията бе представена вчера в Брюксел по време на пленарна сесия на ЕИСК. Това съобщи доц. д-р Милена Ангелова- член на комитета и главен секретар на Асоциация на индустриалния капитал в България.

По време на сесията президента на ЕИСК Оливер Рьопке призова европейските институции бързо да предприемат необходимите стъпки за приемането на България и Румъния. Той припомни, че двете държави са изпълнили всички условия.

Европейският икономически и социален съвет за втори път изразява чрез официален свой документ подкрепата си за присъединяването на страната ни към Шенген, припомни доц. Ангелова.

ЕИСК е консултативен орган на ЕС, включващ работодатели, профсъюзни дейци и представители на социални, професионални, икономически и културни организации от страните членки.