Европейската комисия официално прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния, създаден през 2006 г., преди двете страни да станат част от Европейския съюз. Това съобщиха съвместно от МВР и Министерството на правосъдието.

Последният доклад за напредъка на България по МСП е от 2019 г. Тогава ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите - като задоволително. Въпреки това, механизмът за наблюдение остана.

Министърът на външните работи Мария Габриел заяви, че прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание в областта на върховенството на правото, демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз.

По думите й това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. Те ни мотивират да останем концентрирани и да работим целенасочено върху реализирането на националните ни приоритети за успешно завършване на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство, добави тя.

Според правосъдният министър Атанас Славов решението на ЕК е признание за реформите, които се извършват в България в областта на върховенството на правото. Той подчерта, че премахването на мониторинга означава, че напредъкът на страната ни в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията ще се оценява в рамките на годишния цикъл за върховенство на правото в ЕС и редовните годишни доклади на Европейската комисия, както е за всички други държави членки на Съюза.

Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната, каза още той.

Коментар по темата направи и премиера Николай Денков. Според него бе премахната още една бариера към това да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз (ЕС) във всяко едно отношение. По думите му трябва скоро да премахнем и останалите като се присъединим към Шенген и еврозоната.

ЕК ни поощрява за правосъдната реформа

ЕК ни поощрява за правосъдната реформа

ЕК предприе стъпки за закриване на механизма за сътрудничество и проверка на страната ни