Европейската комисия изпрати писмо до Съвета на ЕС за намерението си да закрие механизма за сътрудничество и проверка. Това обяви заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на пресконференция във връзка с новия доклад за върховенството на закона в ЕС, съобщава БТА.

Тя посочи, че отговорът от Съвета на ЕС се очаква до края на август.

Йоурова припомни, че през 2019 г. Комисията е представила последния доклад по механизма за нашата стран, като тогава е отчела, че изискванията са изпълнени.

Тя отбеляза, че ще бъде взето предвид мнението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент.

Според нея в България и Румъния има още какво да се направи за върховенството на правото, както и в останалите страни от ЕС.

ЕК: България буксува в борбата с корупцията по високите етажи на властта

ЕК: България буксува в борбата с корупцията по високите етажи на властта

Какви са заключенията в четвъртия годишен доклад относно върховенството на закона

Йоурова препоръча дипломатически действия за постигането на положително решение за приемането на България и Румъния в Шенген, като поясни, че няма връзка между механизма и разширяването на европейското пространство без гранични проверки.

От своя страна еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че напоследък политическата обстановка в България е била сложна и приемането на реформи е било затруднено.

Той изрази надежда настъпилите промени да улеснят необходимите реформи.

Механизмът за сътрудничество и проверка за България отпада, съобщи и бившият правосъден министър Надежда Йорданова във Фейсбук.

Припомняме, Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден като преходна мярка за подпомагане на България и Румъния да наваксат с реформите след влизането си в ЕС.

Показателите за България обхващат въпроси като независимостта, професионализма и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията и действията за борба с организираната престъпност.

Евродоклад отчита неефективно правосъдие и зависими медии в България
Обновена

Евродоклад отчита неефективно правосъдие и зависими медии в България

Мащабите на проблема с корупцията у нас не се отразяват адекватно