Правосъдието в България е неефективно, медиите са зависими и има много празноти в правилата за хората, заемащи висши държавни длъжности. Това се посочва доклада на Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа, известна като GRECO.

Сред изводите са безнаказаността на изпълнителната власт, липсата на закон за лобизма и на правила за поведение и оценка на риска от корупция.

В доклада се отбелязва и че няма прозрачност за хората, които са съветници и част от политически кабинети.

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

Сега е времето за изпълнение на ангажиментите, коментира Трансперънси интернешънъл

Посочва се, че Комисията за борба с корупцията по висшите етажи на властта има много правомощия, но не ги упражнява. Проблемен е и начинът, по който се проверяват имотните декларации.

Като друг основен проблем е изведена и зависимостта на медиите.

Разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, често са обект на негативни кампании, стратегически дела против публичното участие (SLAPP), заплахи и понякога физически нападения, които изглежда не са последвани от адекватни правни и политически отговори от страна на властите, пише в доклада.

Подчертава се, че именно поради тази причина "мащабите на проблема с корупцията в България не се отразяват адекватно в медиите".

България се изстрелва до 91-то място по свобода на словото в света

България се изстрелва до 91-то място по свобода на словото в света

Страната ни бележи скок с 21 места в класацията спрямо 2021 г.

Освен това GRECO подчертава необходимостта от укрепване на оперативната независимост на полицията от политическо влияние.

Необходимо е цялостно картографиране на рисковете от корупция в различните полицейски структури и следва да се въведе специална антикорупционна стратегия. Освен това се изисква етичен кодекс за полицията, който да обхваща всички съответни въпроси по отношение на почтеността в един документ (напр. конфликти на интереси, подаръци, контакти с трети страни, външни дейности, работа с поверителна информация).

Въпроси като спонсорирането на полицията трябва да бъдат подробно регламентирани, допълва се в доклада.

GRECO призовава властите да гарантират, че процедурите за набиране и повишаване на полицейските служители са достатъчно прозрачни и основани на заслуги и призовава за засилено представителство на жените на всички нива в полицията.

Необходимо е и цялостно законодателство за гарантиране на ефективна защита на лицата, подаващи сигнали за нередности.

GRECO отправя общо 13 препоръки към властите в България относно превенцията на корупцията сред лицата, натоварени с висши изпълнителни функции, както и 15 препоръки към полицията.

Изпълнението на препоръките от страната ни ще бъде оценено от GRECO през 2024 г. Властите у нас трябва да представят доклад за мерките, предприети в изпълнение на тези препоръки, до 30 юни 2024 г.