България се изкачва с 21 места в годишния Индекс за свободата на словото на организацията "Репортери без граници", съобщава БНР.

От Асоциацията на европейските журналисти посочват, че по този начин страната ни вече заема 91-во място, вместо 112-то, както през 2021 г. За последен път България е била под 100-тно място през 2013 г.

Индексът, който всяка година оценява свободата на словото в 180 държави, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Тази медийна поляризация води до увеличаване на разделението както вътре в държавите, така и между тях.

Инвазията на Русия (която се нарежда на 155-то място) в Украйна (на 106-о място) онагледява тази тенденция, тъй като физическата война е предшествана от пропагандна агресия.

България пада на 112-то място по свобода на словото в света

България пада на 112-то място по свобода на словото в света

Европейските журналисти са в беда, а веднага след България са Индонезия, Бенин, Замбия, Гватемала и Габон

На челните три места в класацията се нареждат Норвегия, Дания и Швеция.

От своя страна Молдова (40 място) и България (91 място) бележат значителен напредък благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията.

От "Репортери без граници" обаче уточняват, че много медии в двете страни продължават да бъдат собственост или да са контролирани от олигарси.

Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април миналата година Гърция пада от 70 до 108 място, измествайки България като последна в ЕС в класацията.

На последните места се нареждат съответно Иран, Еритрея и КНДР.

Мнозинството българи се чувстват информирани, но хранят недоверие към медиите

Мнозинството българи се чувстват информирани, но хранят недоверие към медиите

56% смятат, че 111-то място на България по свобода на словото е заслужено