Европейската комисия подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на годината. Това се посочва в доклад за състоянието на Шенгенското пространство, цитиран от БГНЕС.

Комисията призова Съвета на ЕС да одобри членството на двете страни в Шенген.

Припомняме, през ноември миналата година ЕК отново посочи готовността за присъединяване на България и Румъния.

"Проверките в двете страни миналата есен не само потвърдиха заключенията от 2011 г., че България и Румъния изпълняват съответните условия, но показаха, че двете държави надлежно прилагат най-новите промени в правилата за Шенгенското пространство и имат ключов принос за ефективната му работа", се посочва в доклада.

Комисията отбелязва, че проверките по границите имат отрицателни последици за икономиката и околната среда както за българските и румънските граждани, така и за целия Съюз.

Отчита се, че те водят до дълги опашки от превозни средства и високи разходи, намалена конкурентоспособност на бизнеса, прекъсване на веригите за доставки и намалени приходи за туристическия сектор.

ЕК заключи: България е повече от готова за Шенген

ЕК заключи: България е повече от готова за Шенген

Не е открит нито един проблем, който би оправдал каквото и да е забавяне

Според ЕК несигурността, свързана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне чуждестранните инвестиции и да подкопае икономическото и социалното сближаване между държавите в ЕС.

В доклада се откроява тясното сътрудничество с шведското и предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, за да бъде изготвено решение за премахване на граничните проверки възможно най-скоро.

"Румъния и България са основни участници в непрекъснатото развитие на достиженията на правото в Шенген. Крайно време е ЕС да изпълни ангажимента си да им предостави пълноправно членство в Шенгенското пространство и да укрепи допълнително европейското единство", категорични са от ЕК.

Припомняме, на 8 декември Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген и дадоха зелена светлина само на Хърватия.

Впоследствие Виена заяви, че повече няма да се противопоставя на разширяването на Шенген, ако бъде изпълнено само едно условие - намаляване на броя на търсещите убежище.

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

Комисията е в готовност да отпусне средства за границата ни с Турция