Да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за присъединяване към Шенген не е честно. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, съобщава БТА.

Думите му бяха в отговор на въпрос за допълнителните условия, поставяни от Виена и Хага.

Многократно заявихме, че България и Румъния изпълняват всички условия да бъдат приети в Шенген, двете страни наистина правят всичко възможно, за да се подготвят добре за членство, подчерта той и добави, че ЕК е изразила готовност да работи в тясно сътрудничество с Виена и Хага, за да може София и Букурещ да бъдат приети възможно най-скоро.

Шефчович поясни, че на днешното заседание е било обсъдено очакването на няколко страни ЕС да осигури бюджет за оградата по границата между България и Турция.

ЕС дава дронове и радари за българо-турската граница?

ЕС дава дронове и радари за българо-турската граница?

Урсула фон дер Лайен иска силни външни граници на Съюза

ЕК цели да осигури европейски бюджет там, където това би донесло най-голяма добавена стойност, увери той.

По негови думи Комисията е в готовност да отпусне средства за ремонт и разширяване на граничните пунктове, за средства за наблюдение на границата и за тяхната поддръжка, за нови компютърни мрежи и за обучение на граничари.

Припомняме, на 8 декември Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген и дадоха зелена светлина само на Хърватия.

Впоследствие Виена заяви, че повече няма да се противопоставя на разширяването на Шенген, ако бъде изпълнено само едно условие - намаляване на броя на търсещите убежище.

България в Шенген - втората половина на 2023 г.

България в Шенген - втората половина на 2023 г.

Гърция ще ни посредничи и ще се опита да промени мнението на Авствия и Нидерландия