Процесът по приемането ни в Шенген ще бъде финализиран в началото на втората половина на тази година. В контекста на разговорите съм оптимист, че процесът по приемането на България ще се случи.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг в подопечното му ведомство, след като проведе среща с министъра на миграциите и убежището на Гърция Нотис Митарачи.

Двамата обсъдили въпроса с нелегалната миграция и приемането на България в Шенген. Митарачи обеща да ни помогне за приемането в Шенген, като посредничи и се опита да промени мнението на австрийската и нидерландската страна, посочи Демерджиев.

Гърция иска България и Румъния незабавно в Шенген

Гърция иска България и Румъния незабавно в Шенген

Според Атина членството на двете страни е в интерес на целия ЕС

По отношение на нелегалната миграция Демерджиев добави, че фокусът върху опазването на границите трябва да се засили. Диалогът с Турция е ключов и трябва да бъдем посредници между ведомствената комисия и Турция, за да могат да бъдат решени проблемите с нелегалната миграция и за двете държави, подчерта министърът.

Демерджиев е оптимист, че справянето с нелегалната миграция ще бъде все по-добро и резултатно.

От своя страна Нотис Митарачи допълни, че Гърция и България имат общи предизвикателства срещу нелегалната миграция. Нуждаем се от ефективна и ясна рамка за охрана на външните граници на ЕС, система на ефективност и солидарност и в тези рамки, поради повишения миграционен натиск, трябва да постигнем съгласие за незабавни мерки по охрана на външните граници. Охраната на външните граници е единственият начин да се намали вторичната миграция, изтъкна Митарачи.

Австрийският канцлер ще ни провери как пазим границите на ЕС

Австрийският канцлер ще ни провери как пазим границите на ЕС

Според Карл Нехамер трябва да получим повече пари от ЕС за граничната ограда

Той увери, че Гърция ще помогне за приемането на България и Румъния в Шенген. Много е важно да се реши въпросът с нелегалната миграция навреме, тъй като България и Румъния отговарят на критериите за членство в Шенген, каза още Митарачи.

Според него най-важното е, че приемането на България и Румъния в Шенген ще изпрати силно политическо послание за единство на европейския континент. Тази гръцка инициатива се извършва с подкрепата на Шведското председателство на Съвета на ЕС.