Поредицата от изказвания на руския президент Владимир Путин издават имперските амбиции на Русия. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков.

По думите му Русия има апетит и към страни, които в момента са част от ЕС. Според него трябва да сме внимателни към такъв тип изказвания и да сме подготвени за действията на Русия. Денков уточни, че можем да се подготвим като се интегрираме в структурите на НАТО и превъоръжим българската армия.

По отношение на Шенген той посочи, че преговорите продължават. Министър-председателят поясни, че е провел среща с канцлера на Австрия Карл Нехамер, президента на Румъния Клаус Йоханис и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Денков подчерта, че влизането на страната в Шенген, не само по въздух, но и по сухопътните граници е изключително важно за страната. Премиерът добави, че нашата страна е направила предложение как да се подходи. Европейската комисия ще бъде медиатор за преговорите за присъединяването на България в Шенген, каза още Денков.

Няма да бъдем разделени от Румъния за Шенген, уверена Габриел

Няма да бъдем разделени от Румъния за Шенген, уверена Габриел

Ще настояваме за пълен Шенген

Той заяви, че ЕС е обединен около започването на преговори за членство с Украйна. По думите му единственото изключение е Унгария в лицето на Виктор Орбан. Денков уточни, че през януари ще има допълнителна среща, на която ще се търси съгласието на унгарския лидер.

Той увери, че се следи и ситуацията с пленения български кораб в Арабско море. Според него там обаче все още има голяма неяснота.

Премиерът осъди още веднъж атаката на "Хамас" срещу Израел. Всички форми на тероризъм са неприемливи, категоричен бе той.

Кога ще има мир? Според Путин - когато Русия изпълни целите си в Украйна

Кога ще има мир? Според Путин - когато Русия изпълни целите си в Украйна

Денацификацията остава като мотив, аргумент и план