От ден първи вървят разговорите с Австрия и Нидерландия. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел преди заседанието на комисията по европейски въпроси в НС, която е изслушва за Шенген. А стратегията ни в преговорите е, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено, стана ясно от думите й.

Няма да бъдем разделени от Румъния, увери първият ни дипломат.

Важно е да отстоим позицията си, че сме готови за Шенген. Проявяваме разбираме към вътрешнополитически проблеми на други страни, но ще отстояваме позицията си. Ще настояваме за пълен Шенген.

Радан Кънев: Разделянето на България и Румъния за Шенген е най-лошият вариант

Радан Кънев: Разделянето на България и Румъния за Шенген е най-лошият вариант

Това би бил геополитически кошмар

Пред депутатите в комисията тя раздаде списък с действията, които страната ни е предприела за членството ни в Шенген. Иначе първият ни дипломат вижда позитивни знаци. Мария Габриел благодари на държавите членки, които ни дават безапелационна подкрепа.

Важно е да не се поддаваме на всякакъв рефлекс и изкушение всеки да играе сам за себе си, коментира тя евентуалното ни разделяне от северната ни съседка. Трябва да сме много отговорни, настоя външният министър и отново посочи, че трябва да продължим заедно с Румъния по пътя към Шенген.

Винаги има още какво да направи НС, подчерта Габриел и призова депутатите да работят в нужното темпо. Не бива да се плашим от дебатите и не преговаряме за нови условия за Шенген.

Според нея темата за миграцията е политизирана в ЕС. Във финална фаза сме за новия пакт за миграция, обясни още външният министър.

Социалистът Драгомир Стойнев изрази задоволството си, че управляващите са здрави и са дошли на заседанието на комисията за разлика от пленарното заседание. Как се появи казусът Унгария, попита той. Мария Габриел обясни, че преди дни Унгария предупредила, че таксата, която въведохме за транзит на руски газ, ще представлява трудност за нея. Сигналът бил изпратен по много коректен начин.

Социалистът я захапа за исканата оставка на вътрешния министър от коалиционните й партньори. С министъра на вътрешните работи работим изключително добре по темата Шенген, Калин Стоянов бил диалогичен, отговори Габриел. Според нея много се цени работата на вътрешния министър.

Мария Габриел е доволна, че ЕК от години е декларирала категорична подкрепа за членството на страната ни в Шенген.

8 българи са на отвлечения кораб и ще бъде направено всичко необходимо, увери още външният ни министър. Формиран е екип в МВнР, който ще се заеме със случая.