Още от април МВР се готви да противодейства на купения вот, а вътрешният министър Калин Стоянов е убеден, че "ще се справим с изборите". 4 са сигналите до момента за изборни нарушения. В битката с търговията с вот е ангажирано и междуведомствено звено на МВР, ДАНС и прокуратурата.

МВР ще покаже на тези избори, че е деполитизирана система, категоричен бе Стоянов: Наше могат да нарекат МВР само българските граждани.

Няма да толерирам никакво политическо заиграване с МВР, закани се силовият министър.

И за прокуратурата приоритет остават изборите, изтъкна Елена Каракашева, зам.-главен прокурор, от името на и.ф. главния прокурор. Заради поредицата избори прокурорите придобили по необходимост експертиза да противодействат на изборни нарушения. Прокуратурата ще използва всички законови механизми за реакция срещу търговията с вот.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че в агенцията са предприети редица мерки за осигуряване на частния вот. Набелязани са конкретни мероприятия с МВР. В ДАНС е създаден оперативен щаб. Ограничени са отпуските на агентите, стана ясно от думите му. Засилено е наблюдението на симпатизанти на формации с крайни нагласи. Предприемат се допълнителни мерки и за киберсигурност, каза Тончев.

3 сигнала във връзка с изборите проверява МВР

3 сигнала във връзка с изборите проверява МВР

Двата са за евентуално купуване на гласове