Към днешна дата Министерството на вътрешните работи и Европейската прокуратура работят изключително добре. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той посочи, че подписаното на 15 септември 2023 г. споразумение дава допълнителен стимул в сътрудничество между европейските делегирани прокурори в Република България и МВР във връзка с работата по разследвания, извършени от Европейската прокуратура.

По думите му от формирането на Европрокуратурата в ГДНП и ГДБОП са водени общо 141 досъдебни производства. Част от тях са приключени, четири са изпратени с мнение за съд, други се доразследват от други компетентни структури. По още 100 случая се извършват проверки, поясни той.

Стоянов подчерта, че наред с това МВР е работило по множество преписки и постановления, възложени от Европейската прокуратура. Проведени са общо 24 специализирани полицейски операции под надзора на Европрокуратурата, добави той.

По повод изнесени данни от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за допуснати слабости в работата на МВР, вътрешният министър заяви, че става въпрос за случай от лятото на 2022 г. Калин Стоянов подчерта, че по въпросния казус е извършената проверка от дирекциите ""Вътрешна сигурност" и " Инспекторат" и резултатите са изпратени на европейските прокурори, които следва да вземат решение по установените от МВР данни. По случая, визиран от Кьовеши, все още тече разследване от Европейската прокуратура и работата по него продължава, допълни той.

В интервю за "Сега" Лаура Кьовеши, която е на 25-часова визита у нас, съобщава за случай на разследване с щети за 70 млн. евро, в който МВР на практика е саботирало действията на Европейската прокуратура. Във въпросния случай първо МВР не са претърсили всички офиси в сградата, както им наредено от прокурори. А след това в продължение на месеци разследващите полицаи не са работили по делото. Кьовеши не каза за кое дело става въпрос, тъй като разследването все още продължава.

Тя не отговори дали има действащи или бивши премиери или министри, които се разследват, защото "пред закона всички са равни".

На въпрос дали има европейски разследвания, свързани с хора от санкционния списък "Магнитски", Кьовеши отговори, че "не може да потвърди това".

МВР и Европрокуратурата с обща акция срещу източване на евросредства

МВР и Европрокуратурата с обща акция срещу източване на евросредства

Тя се е провела миналата седмица

Министър Стоянов отбеляза, че вече са определени служителите от ГДБОП и ГДНП, които ще подпомагат Европрокуратурата при разследване в България.