Засилен интерес от страна на австралийските медии има по случая на подсъдимия у нас Джон (Иван) Захариев. Това обяви пред журналисти адвокатът му Христо Ботев.

Към защитника имало над 20-30 запитвания от австралийски журналисти. По думите му там са настроени положително към Захариев.

Припомняме, че българинът Иван Захариев, който е и австралийски гражданин, получи обвинение в подготовка за тероризъм. Той е роден в Ханой, Виетнам, и обвинен за това, че умишлено се е самотренирал да борави с оръжие, използвал е и платени курсове за целта, освен това е имал и ясни публично изразени намерения да извършва убийства. Захариев бе задържан на 20 септември при спецакция на ДАНС, ГДБОП и столичната полиция.

Арестуваният за тероризъм Иван се запознал със състезателка по стрелба

Арестуваният за тероризъм Иван се запознал със състезателка по стрелба

Искал да стреля с Калашник

Адвокат Ботев обясни, че остава да бъдат разпитани още двама свидетели и да се изслуша становището на вещи лица по експертиза. Освен това той разясни, че делото върви към финал.

По време на днешното заседание бяха предявени видео и аудио записи. От звуковите файлове обаче преводачът обясни, че не може да разбере много, тъй като са твърде шумни. Затова спецмагистратите преустановиха изслушването им и ги оставиха за друго заседание.

От видео файловете се вижда как подсъдимият Джон разговаря с мъж. Адвокат Ботев коментира, че това е свидетел, с когото Джон си е контактувал в София пред магазина на въпросния човек. Защитникът запита как от 200 души пред джамията решил да се запознае точно с Джон. По думите му той е започнал да провокира клиента му с въпроси относно "Ислямска държава". Този свидетел е разпитан пред съда на предходно заседание и е казал, че просто са коментирали тези теми.

На друг видео запис се вижда как Джон се разхожда с момиче. Въпросната свидетелка също бе разпитана от съда на едно от предходните заседания и тя е момичето, с което той е ходил на стрелбище в Пловдив.