Българинът Иван Захариев, който е и австралийски гражданин, получи обвинение в подготовка за тероризъм. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.

Обвинителният акт е внесен в Спецсъда. Захариев, който е роден в Ханой, Виетнам, е обвинен за това, че умишлено се е самотренирал да борави с оръжие, използвал е и платени курсове за целта, освен това е имал и ясни публично изразени намерения да извършва убийства.

Всичко това е подплатено от свидетелски показания и улики, намерени у дома на обвиняемия.

От 4 юли до 19 септември е тренирал боравене с пистолет в столичния стрелкови клуб "Левски". След това отишъл и в комплекс "360 градуса" в пловдивското село Войводино, за да се научи да стреля и с автомат "Калашников".

Представям си, че стрелям по хора, казал на инструктора си обвиненият за тероризъм Иван

Представям си, че стрелям по хора, казал на инструктора си обвиненият за тероризъм Иван

21-годишният младеж разбира постъпките си, няма и разстройство на личността

Обвиняемият Захариев беше задържан на 20 септември при спецакция на ДАНС, ГДБОП и столичната полиция.

Според разследването на този етап има достатъчно доказателства, че Захариев е имал намерение да замине за Сирия, където да участва в действията на ДАЕШ или други групировки и да се включи в бойни действия срещу армията на президента Башар ал Асад.

Установени са и разговори на обвиняемия с хора, свързани с "Ислямска държава". За плановете му потвърдиха и двама анонимни свидетели, както и разговорите му пред близки от обкръжението му хора, които са били разпитани.

Агентите на ДАНС са го следили повече от два месеца преди ареста.

Според обвинителния акт няма доказателства Захариев да е планирал терористичен акт в България. Той се е върнал тук, защото е разбрал, че по-лесно и по-евтино ще се обучи да борави с оръжие.

Липсата на такива умения не са му позволили да се включи в организация по-рано, се казва в доклада на разследващите.

Има доказателства, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия, за да се включи в реални боеве. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Той е стигнал до Сирия със самолети, тръгвайки от Сидни, през Сеул, Истанбул и Хатай, Турция.

Арестуваният за тероризъм нашенец имал желание да убива, бил изключително опасен

Арестуваният за тероризъм нашенец имал желание да убива, бил изключително опасен

Насочвал оръжие срещу инструкторите си по стрелба

Той си е пишел редовно през Фейсбук с лице с инициали ST. Въпросният човек е прехвърлял хора от Турция в Сирия.

Така Захариев попаднал в скривалище с други доброволци, тръгнали към Сирия и описани от самия него като "бойни другари". Заедно били преведени в страната и настанени в база на Свободната сирийска армия.

Там веднага започнало обучението му да борави с автомат "Калашников". Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък, заради липса на бойна подготовка. За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо.

По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България, защото проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба.

Веднъж стъпил в България, Иван Захариев се настанил в дома на баща си в София.

В комплекс "360 градуса" често настоявал да стреля отблизо. По време на тренировъчна стрелба доближил мишената и от упор изстрелял последните два куршума.

Инструкторите в София и във Войводино са свидетелствали, че често е насочвал оръжие срещу тях. Предположението на разследващите е, че така е тествал сам себе си дали може да убие човек от упор - начин на екзекуция, която често терористичните групировки практикуват.

Експертиза доказва психичното състояние на арестувания за тероризъм нашенец

Експертиза доказва психичното състояние на арестувания за тероризъм нашенец

Заради изготвянето й отложиха гледането на мярката му

Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия "Баня Баши", Захариев говорил за ДАЕШ, както и че трябва да отидат в Сирия и да се бият редом с другите. Похвалил се, че обича ДАЕШ и познава човек от Турция, който организира заминаването за членство в организацията.

В дома му са намерени и конфискувани използвана мишена за стрелба, гилзи, нож в калъф и литература на чужд език.

На компютъра му има файлове, които пропагандират "нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие".

Открита е информация, според която след падането на режима на Асад "могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост". Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за "Ислямска държава".

Разглеждал е и сайтове, описващи как да се наложи ислямът радикално и напълно.

Освен това е гледал клипове, с които се е самоубочавал как да използва автомат "Калашников". Търсил е информация и за пистолет "Глок".

В скайп комуникацията на Захариев са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на "Ислямска държава".

Преди 2 месеца баща му Светломир Захариев заяви, че синът му има психическо заболяване, което го прави негоден за работа. По думите му момчето дори имало лека форма на аутизъм и получавало инвалидна пенсия.

Според психологическата експертиза обаче обвиняемият е напълно годен да отговаря за действията си.

Той приел исляма преди 3 години и се радикализирал изключително бързо.

В дома му са намерили книгите "Тъмната страна на християнската история", "Митът за ислямското варварство и неговите цели", "Изложение относно неверието на този, който помага на американците".

Иван Захариев е с постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Предстои да се насрочи разглеждането на делото.