Обвиненият за подготовка за терористична дейност Иван (Джон) Захариев остава в ареста. Това реши окончателно Апелативният спецсъд, който разгледа жалбата на обвиняемия.

Назначената съдебно-психиатрична и психологична експертиза установи, че 21-годишният младеж разбира постъпките си, интелектът му е над средния, не е установена забавеност в мисловния процес. Няма и разстройство на личността. По тази причина Захариев може да участва в процеса и да носи наказателна отговорност.

Според съда, въпреки че разследването е в ранен етап, събраните доказателства сочат вината на Иван Захариев. При решението си да го оставят в ареста, спецмагистратите взеха предвид показанията на инструктори и състезатели по стрелба от двата стрелкови центъра в София и в пловдивско село, където Захариев е ходил, за да се научи да стреля с пистолет и с Калашник.

Иван Захариев споделил на инструкторите, че си представя, че стреля по живи хора. По време на едно от посещенията е насочил пистолет срещу инструктора. Поискал също да се снима с Калашник.

Изготвена е компютърно-техническа експертиза на кореспонденцията на обвиняемия. В социалните мрежи той се представял с името Хамид. Във фейсбук обсъждал различни теми, свързани с исляма, цитирал книги.

Обвиняемият искал да се присъедини към „Ислямска държава”, но не бил приет поради това, че не е бил достатъчно подготвен. Това става ясно от показанията на свидетел.

Използвани са специални разузнавателни средства, от които става ясно, че Иван е имал контакти с лице, което е разследвано от Австралия и САЩ за това, че е събирало пари и е осъществявало доброволческа дейност за „Ислямска държава”.

При претърсването на дома на бащата на Иван Захариев са открити гилзи, патрони, нож, английско-арабски речник, както и използвана мишена за стрелба. Според съда е реална опасността той да се укрие или извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода.

Самият Иван Захариев поиска от съда да бъде пуснат под домашен арест и да има достъп до интернет, за да може да се защити срещу обвиненията на прокуратурата.

„Когато полицията претърси апартамента ми нямаше никакви намерени оръжия, бомби и планове за атаки”, заяви Захариев в съдебната зала. Той разясни на съда, че ако човек иска да направи терористична атака, със сигурност трябва да има много оръжия и план.

Иван Захариев сподели, че е бивш мюсюлманин от два месеца и запита: „Как може бивш мюсюлманин да извърши терористичен акт? Кой бивш мюсюлманин ще отиде да се бие за джихадистите, които ще го убият за това, че е напуснал исляма”, запита той.

За книгите, на които прокуратурата също се позовава като доказателства, Захариев обясни, че те са свързани с теорията на исляма, края на света според исляма. Четял също и антиислямистки книги. „Не съм се молил от два месеца”, обяви той и обясни, че според тази идеология (бел. ред. без да уточнява точно за коя идеология става въпрос), ако не се молиш дори един ден трябва да бъдеш наказан със смъртно наказание.

Иван Захариев се оплака, че условията на ареста не му дават възможност да обори обвиненията на прокуратурата.

Иван е пишел роман, стана ясно след заседанието. Баща му Светломир Захариев разказа пред медиите, че синът му е четял романа си. По думите на бащата се касаело за роман фикция, но се съдържали и някои действителни факти от живота на сина му. Иван започнал да пише романа през месец юли, но сътворил едва две глави. „Спрях го, защото му казах, че е опасно”, заяви бащата.

В книгата Захариев разказвал как героят му постепенно се ислямизирал. „Страхувах се, че като се върне в Австралия властите могат да му проверят компютъра и да му повдигнат обвинения”, изтъкна бащата и подчерта, че книгата на сина му в момента е в доказателствата в българската прокуратура.

Според бащата обвиненията са измишльотина. Той потвърди, че действително синът му е ходил в Турция, за където на предходното заседание стана ясно, че е бил в секретна квартира. Лично бащата е дал пари на Иван, за да отиде в южната ни съседка. Младежът казал на баща си, че иска да отиде в Турция, където да помогне като доброволец в лагерите за бежанци.

Светломир Захариев обвинява лице на име Петър Петров за проблемите на сина си с родното ни правосъдие. „Този е провокатор го внедриха в семейството ни. Слушаше всичките ни разговори”, заяви още бащата. Въпросният Петър Петров помогнал на семейството за намирането на квартира.

В заключение бащата изтъкна, че докато е жив ще вярва в невинността на сина си.