Срещу лидера на Евророма Цветелин Кънчев е повдигнато обвинение за изнудване.

Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Той уточни, че на Кънчев е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа.

Припомняме, вчера стана ясно, че бившият шеф на Гражданска защита Никола Николов е бил изнудван за 250 хил. евро. Той е дал част от сумата на изнудвачите - 150 хил. евро с надеждата, че ще го оставят намира.

Предстоят нови разпити на петимата задържани. Кокинов не коментира каква е била точно ролята на ромския лидер в схемата.

По думите му Цветанов е взел участие в групата като посредник и гарант. Градският прокурор добави, че предстои и проверка на изнудвания Никола Николов заради големите суми, които е раздавал в следствие на рекета.

Вярваме, че става дума за недоразумение и се надяваме то в най - скоро време да бъде изяснено.
Евророма

 

Кокинов уточни, че бившият шеф на Гражданска защита е заплашван с компрометираща информация за него. Също така срещу Николов са отправяни заплахи за здравето и живота му.

За момента от Еврома отказват всякакъв коментар.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че Цветелин Кънчев е присъствал на една от срещите, на които са били предадени пари от Николов.

По думите на вътрешния министър са направени обиски на всички задържани лица.

Министър Цветанов съобщи още, че в дома на ромския лидер също е извършен обиск.

Той обясни, че няколко дни, след като Никола Николов е платил част от исканата сума в размер на 150 000 евро, е бил потърсен, за да си доплати остатъка до 250 000 евро.

Тогава бившият шеф на Гражданска защита подал сигнал в СДВР, посочи Цветанов.

Извършени са необходимите процесуално-следствени действия и при предаване на сума от 5000 евро са били задържани четирима души, отбеляза министърът на вътрешните работи.