Дружеството на кардиолозите в България и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България подкрепиха въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

Това става ясно от писма на двете организации, изпратени до министъра на здравеопазването Стефан Константинов, съобщават от здравното министерство.

Подкрепа за въвеждането на пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места вече изразиха и лекарите онколози.

В началото на месец февруари те връчиха на министъра на здравеопазването подписка с имената на повече от 100 специалисти.

От Здравното министерство припомнят, че миналата седмица в България пристига и еврокомисар Джон Дали по покана на министъра на здравеопазването. Основната цел на визитата му е да окаже подкрепа на готвените промени в законодателството за ограничаване на тютюнопушенето.

Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е регламентирана в проект за промяна на Закона за здравето. Той беше одобрен от МС в края на 2011 г.

Утре законопроектът ще бъде разгледан на първо четене в Парламентарната комисия по здравеопазване.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на редица социално-значими заболявания като онкологичните, белодробните и сърдечносъдовите, изтъкват от МЗ.

От там допълват, че въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места може да намали риска от възникването на подобни заболявания, както и да намали социалните разходи за лечение и изплащане на болнични и загубите на икономиката от неприсъствените работни дни поради болест.