Часове след като икономистът Владимир Каролев бе ескортиран от полицаи от Благоевград до София, където се очакваше да доизкара още няколко часа в ареста, от прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали по случая. 

Прокуратурата повдига обвинение на Владимир Каролев за неспазена карантина

Прокуратурата повдига обвинение на Владимир Каролев за неспазена карантина

Полицаи ескортираха икономиста от Благоевград за София

От държавното обвинение обърнали внимание на публикации в социалната мрежа. От тях е видно, че: "гражданин на столицата е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложно такова и явяващо се нарушение на заповед РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Тя е издадена във връзка с въведеното с решение на Народното събрание в страната извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция".

Прокурор от Софийската районна прокуратура е образувал досъдебно производство и e възложил на МВР-София да проверят каква декларация е предоставил гражданинът (Каролев), неспазил карантината. Полицаите трябвало да изяснят и как той е обяснил пред полицаите, през чиито постове е преминал, причината за излизане от София-град и пребиваването си в Благоевградска област. 

Каролев задържан за нарушаване на карантина, съди държавата в Страсбург

Каролев задържан за нарушаване на карантина, съди държавата в Страсбург

Самият той се похвали, че е в Разлог

Блюстителите на реда се опитали да призоват Каролев на известните адреси на територията на гр. София, но той не е открит там. Полицай от СДВР е разговарял с него по мобилния телефон и така станало ясно, че е човекът, пренебрегнал карантината, се намира на територията на гр. Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това е причината той да бъде арестуван за срок от 24 часа.

По време на разследването е установено, че: "лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог, с "цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите".

Разследващите установили, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от Каролев. От публикации в социалната мрежа става видно, че икономистът е нарушил собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснал е хотелският комплекс и демонстративно е проявил незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест.

Това е направено въпреки подписаната от него декларация, според която той знае, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест.

От Софийска районна прокуратура акцентират, че нарушителят на противоепидемичните мерки е Владимир Каролев - публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти. От прокуратурата декларират, че са готови да реагират на подобни случаи на безотговорно отношение.

Припомняме, днес бяха променени декларациите, които представят преминаващите през контролните постове, които пътуват от една до друга област на страната. Според новите изисквания пътуващите ще трябва да оставят по една декларация на всеки пост.