Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП, съобщава БНР.

Операцията е протекла заедно с гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. На територията на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В рамките на акцията е намерена и картината, в чиито долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до милиони евро. Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на американския художник Джаксън Полък от 1949 година.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

ГДБОП иззе над 10 000 стоки, имитации на известни марки, във Варна

ГДБОП иззе над 10 000 стоки, имитации на известни марки, във Варна

Работата по цялостното разкриване на престъпната дейност продължава

По-късно Софийска градска прокуратура (СГП) съобщи, че от днес осъществява ръководството и надзора върху разследването за картината, вероятно произведение на Джаксън Полък.

Досъдебното производство е започнато в условията на неотложност още на 18 февруари от ГДБОП със съставянето на протокола за първо действие по разследването и първоначално е водено под ръководството на Софийска районна прокуратура (СРП).

Предстои да се установи дали картината наистина представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена.

Картината е приобщена като веществено доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана. Назначена е експертиза за автентичност и идентификация на картината, според които тя би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания. Ще бъде назначена допълнителна експертиза.

Разследването продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.