"По време на празничните дни има настъпили 68 катастрофи, при които има 98 пострадали, 2 загинали и 6 човека с опасност за живота."

Това заяви пред медиите главен инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция във връзка с пътната обстановка и безопасното пътуване в последните от празничните дни.

Той призова всички граждани да спазват ограниченията и правилата за движение, като поясни, че в по-късните часове през деня се очаква засилен трафик на входно-изходните артерии на големите градове и магистралите.

Георгиев изрази надежда обстановката по граничните пунктове да бъде спокойна.

Спират движението на камиони над 12 тона по магистралите в последния почивен ден

Спират движението на камиони над 12 тона по магистралите в последния почивен ден

В участъците с ремонт на "Хемус" и "Тракия" ще има две ленти за София и една за Бургас или Варна

Той припомни, че от 14 до 20 часа е валидна забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона по магистралите и главни пътища.

"В първият от почивните дни имаме двама водачи санкционирани по отношение на тази забрана", отбеляза инспекторът и допълни, че има и 10 случаи на нарушение на забраната за движение в аварийната лента.

"Глобата за това нарушение е отнемане на книжката за срок от 3 месеца и налагане на парична санкция от 1000 лв.", уточни служителят от Пътна полиция.

Георгиев обясни, че към момента обстановката е спокойна, като служителите на реда са ангажирани да следят всичко.

"Обръща се внимание на употребата на алкохол и наркотици, както и на правоспособността на водачите и превишената скорост", посочи инспекторът.

Той допълни, че обобщаване на данните ще бъде направено след приключване на празничните дни.