Близо 1000 пияни шофьори са хванати от началото на годината по столичните улици. Пробите за наличие на алкохол на 984 водачи са били положителни. При 640 резултатът е бил до 1.2 промила, а при останалите 344 е отчетено наличие над 1.2 промила, съобщават от пресцентъра на МВР.

От столичната Пътна полиция уточняват, че за същия период са спипани 1770 неправоспособни шофьори. 300 от тях са изпратени на съд, тъй като за тях нарушението е констатирано повторно.

От КАТ обещават нулева толерантност към седналите зад волана пияни или дрогирани. Ще се налагат строги санкции.

Само в рамките на вчерашния ден такива шофьори са предизвикали три катастрофи в София.

Солидно почерпен 53-годишен шофьор се ударил в камион на бул. "Илиянци". Пробата му алкохол отчела 3,93 промила алкохол в издишания въздух. Униформените установили, че не за първи път мъжът шофира пил.

Около 10.00 часа същия ден 27-годишен без книжка блъснал пешеходка на бул. "Сливница". Той шофирал дрогиран спрян от движение "Фолксваген Поло". Пътните полицаи направили полеви тест, който отчел положителна проба за канабис и амфетамин. Пострадалата пешеходка получила фрактура на крака. Била откарана в болнично заведение, за да й бъде оказана медицинска помощ.

Привечер, около 17.30 часа, шофьор на лека кола предизвикал катастрофа на бул. "Драган Цанков" като се блъснал в автомобила пред него. Дрегерът отчел 2,28 промила алкохолни пари в издишания въздух. Шофьорът нямал и книжка, уточняват от полицията.