Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сезира прокуратурата заради изказване на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19.

От МЗ припомнят, че преди дни Борисов е заявил, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Pfizer - до 30 септември им е срокът на годност".

Кацаров определя тези думи като "фалшиви новини". Той уверява, че у нас се прилагат единствено ваксини и лекарства в срок на годност.

Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност, категоричен е министърът.

Той посочва, че пандемията от коронавирус е не само здравен проблем, а национална криза, която засяга всички сфери на обществения ни живот.

Борисов уточнява - Ваксините са безвредни, но дали са ефективни?

Борисов уточнява - Ваксините са безвредни, но дали са ефективни?

Искам да изясня какво казах по повод на ваксините на Пфайзер

"Разпространението на фалшива новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов, е обществено опасно деяние, предвид факта че лицето е бивш министър-председател на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това изказването му може да повлияе на решенията на много хора", пише в сигнала до прокуратурата.

Кацаров се опасява, че фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация. Това по негови думи ще засегне по неблагоприятен начин здравето и ще коства живота на неопределен брой българи.

Удължават срока на годност на всички ваксини

Удължават срока на годност на всички ваксини

Има в момента налични количества в България за всички желаещи

Според министъра деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна представлява заплаха и за националната сигурност на страната.

По тази причина здравният министър настоява прокуратурата да извърши проверка и да предприеме мерки.