Делото „Килърите” продължава във Варненския апелативен съд. Бе разпитан призоваваният за допълнителен разпит свидетел Красимир Маринов. Той е поискан от страните по делото, съобщават от съдебната институция.

Преди разпита на свидетеля, подсъдимият Петър Стоянов – Сумиста протестира срещу действия на шефа на ГД „Охрана” на съдебната власт Георги Жеков. Той разпоредил подсъдимите да бъдат настанени при изключително тежки условия в следствени арести в страната.

Стоянов смята, че това целяло да се внуши на съда, че подсъдимите са особено опасни. Той е категоричен, че ГД „Охрана” е „принудила” съда да гледа делото в зала, намираща се извън съда.

Сумиста иска да бъде приведен в затвора Варна, докато приключи делото. Искането си обосновава с регистрация във Варна. Там можел да се вижда с адвокатите и близките си и да се подготвя за процеса. Съдът ще се произнесе по искането в края на съдебното заседание.

Още в началото на разпита свидетелят Красимир Маринов заяви, че не познава нито един от подсъдимите. Той твърди, че не е чувал нищо за връзката между тях и убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Заради това, че свидетелят не помни нищо от времето, свързано с убийството на Рачев, прокуратурата поиска да бъде прочетен разпитът му от досъдебното производство. Съдът се съгласи.

През юли 2009 г. Маринов е свидетелствал, че е видял бягащ мъж, който приличал на циганин с пистолет със заглушител. Избягал с автомобил с шуменска регистрация, който бил паркиран на ул. „Парчевич” в Шумен. Мястото било близо до болницата. Минути по-късно разбрал, че наблизо има застрелян човек.

Веднага след разпита на първия свидетел, защитата на Георги Вълев поиска по-лека мярка за клиента си. Вълев повече от 5 години търпи мярка за неотклонение „задържане под стажа”. Защитата помоли съда да разсъждава върху хипотезата дали Вълев може да извърши друго престъпление или да се укрие. Подсъдимият вече имал присъда „лишаване от свобода”, но въпреки това продължавал да изтърпява мярка за неотклонение в ловешкия затвор.

Прокуратурата се противопостави на това искане и посочи, че Вълев вече е признат за виновен от първата съдебна инстанция за две тежки престъпления, за които му е присъден „доживотен затвор”.

В края на съдебното заседание съдът ще се произнесе и по това искане.