Правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с посланика на Нидерландия Берендина тен Тъшър за българско дете с наложена мярка за закрила в Нидерландия. Това съобщиха от министерството на правосъдието.

Тя увери, че ще бъде допуснат представител на нашата консулска служба в Нидерландия на следващото дело

Родители протестират заради отнето в Холандия дете

Родители протестират заради отнето в Холандия дете

Холандският съд решил детето да бъде пратено при приемни родители

Срещата бе инициирана от Кирилов. Българското момче е с предприета мярка за закрила в Нидерландия, въпреки решение на български съд за местоживеене в дома на баща му в България. 

Министър Кирилов е следил внимателно развоя на казуса още в качеството си на председател на правната комисия на Народното събрание. Той е запознат с всички предприети процедури от Министерството на правосъдието от февруари 2014 г., когато е изпратена първата молба по искане на бащата до Министерството на сигурността и правосъдието на Нидерландия за връщане на детето, отведено от майката без негово съгласие. 

Протести срещу стратегията за детето в София, Бургас и Сливен

Протести срещу стратегията за детето в София, Бургас и Сливен

Вълнения около спорен законопроект

"Надявам се да обединим усилията си за постигане на благоприятен резултат при спазване на правото и зачитане на най-добрия интерес на детето", заяви министър Кирилов. По думите има предпоставки за настъпване на родителско отчуждение, тъй като бащата е лишен от възможност за контакт със сина си.

Посланик Тъшър заяви, че централните органи по Регламент Брюксел IIа за родителската отговорност на двете държави трябва да работят в по-тясно сътрудничество по случая.

Трите българчета в Швеция са добре, властите опровергават майка им

Трите българчета в Швеция са добре, властите опровергават майка им

Имаме уверенията на община Удевала

На срещата днес в Министерството на правосъдието присъстваха още и Емилия Бурова - директор на Дирекция "Консулски отношения" в МВнР, Деница Костадинова - главен юрисконсулт в Дирекция "Консулски отношения", МВнР, Радиона Никова - директор на Дирекция "Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация" в Държавната агенция за закрила на детето и Милена Първанова, директор на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международно осиновяване" към Министерството на правосъдието.