Ромският бос Кирил Киров - Японеца най-после се появи в Специализирания наказателен съд, след като бяха правени многократни опити да бъде призован на разпит по делото срещу "Килърите" на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския.

"Не само че съм призован, а съм пуснат за национално издирване (за неявяването си в съда б.р)", коментира пред медиите Киро Японеца преди да влезе в съдебната зала. След двете покушения срещу него, Киров очевидно вече изпитва страх. Той изрази притеснението си от това, че може да го застигне съдбата на Златомир Иванов - Баретата, срещу когото бе организирано покушение пред Съдебната палата.

"Кой дава гаранция, че сега, идвайки в съда, като изляза няма да ме застрелят отпред както Златомир Иванов?", попита Японецът, който от години е спряган за един от основните наркодилъри в София, но това така и не можа да бъде доказано.
Той продължи да търси полицейска закрила, задавайки въпроса "кой му осигурява комфорта като гражданин на Република България и като много добър данъкоплатец".

Припомняме, Киров бе мишена на два атентата досега, извършени през 2003 и 2005 година. При второто покушение по него беше стреляно от мотор, докато пресича по улица в центъра на София, като килърът се целел в главата му. Въпреки че куршумът засегна малкия мозък, лекари успяха да спасят живота на Кирилов.

Киров ще бъде разпитван по делото срещу килърите на Йоско, тъй като именно на тях се приписва опитът за ликвидирането му.

"Няма държава", категоричен е Японеца, предвид факта, че все още няма осъдени за покушенията срещу него. Той се оплака, че след опита за убийството, има проблем със зрението. "Аз съм потърпевш - как ще се почувствате, ако срещу вас има две покушения?", жалва се появилият се свидетел.

Японецът коментира и убийствата от последните седмици, които някои започнаха да сравняват с покушенията през мутренските времена. Според него е нормално, когато килърите са на свобода и някой им предлага по 20-50 000 евро, да стават такива неща.

"Живял съм в много хубави времена", спомня си с носталгия свидетелят. Той не заяви пред медиите категорична позиция дали именно групата на Йоско е автор или има участие в покушенията срещу него. Въпреки това коментира лаконично: "Имах информация, че се готви покушение точно от тях срещу мен."

"Никой не ми е казал, че ме търсите, до сега никой не ме е призовавал", каза той в отговор на въпроса на съдията, защо толкова дълго време не могат да го призоват.
Киров ще бъде разпитан на 29 януари от 9.30 ч., но при едно условие, поставено от самия него - да му бъде назначена охрана. Той подписа декларация за това си волеизявление, а в следващите дни ще трябва да представи и декларация за семейното си положение, материалното състояние и задължения към трети лица.
До 3 дни съдът ще се произнесе дали ще му бъде назначена охрана, както и дали полицейските служители ще бдят над него само в деня на заседанието или в по-продължителен период от време.

Иначе делото бе отложено поради неявяването на адвоката на Йоско. Тъй като Костинбродския изчезна и процесът срещу него се води задочно, присъствието на защитата е задължително. Съдът ще проверява дали адв. Илиян Василев е отсъствал по уважителни причини.

Отлагането на заседанието осуети и разпита на свидетеля Боян Петракиев-Барона. Преди време се появи информация, че основателят на СИК Младен Михалев-Маджо се е опитвал да откупи живота на отвлечения син на шефа на ФК "Славия" Венцислав Стефанов, чието убийство се пише на сметката на килърите. Неофициалната информация е, че по молба на Маджо именно Барона е предал сак с пари на Йоско.

Той обаче нито потвърди, нито отрече пред медиите това. Барона лаконично заяви, че ще каже каквото има на 29 януари. Той познава Йоско като "добро момче". Петракиев не знаел, че Йоско е обявен за общодържавно издирване, защото не живее в България. "Само вчера чух за някакви нови килъри "Фамилията", коментира, смеейки се Баронът, явно имайки пред вид групата на Мила Георгиева. Едно време имаше един клип на Слави Трифонов "Няма такава държава", посочи той.

Като свидетел на мутренското време през 90-те години, Баронът е убеден, че този период няма как да се повтори, тъй като вече сме член на ЕС. Европейците, по думите му, няма да позволят да стане това от 90-те години.

Съдът определи още една дата за заседание на 23 януари от 9,30 ч., когато ще бъдат разпитани други десетина свидетели по делото.