Прокуратурата е събрала доказателства за три престъпни деяния, за които кметът на белоградчишкото село Чупрене Ваньо Костин е привлечен като подсъдим. Подробности по повод специализираната операция в село Чупрене представи наблюдаващият прокурор по делото "Чупрене" Ангел Кънев.

Припомняме, вчера спецпрокуратурата започна разследване на кмета на белоградчишкото село Чупрене. Срещу Ваньо Костин е образувано досъдебно производство през ноември 2018 г. въз основа на данни за продажба на общински земи на дружества, които са свързани с негови роднини - баща, майка, брат и съпруга. Земите попадат в територията на бъдещия ски комплекс "Миджур", който предстои да бъде изграден до селото.

Миналата година е започнало разследването срещу кмета, а жителка на общината се е оплаквала и от други действия на кмета, свързани с неин имот. След подробна проверка е станало ясно, че кметът е извършвал търговска дейност, което по закон му е забранено. Той не е декларирал, че едно от търговските дружества, купувачи на земеделска земя, е реално негова собственост.

Разследват кмета на с. Чупрене за продажба на общински земи на роднини

Разследват кмета на с. Чупрене за продажба на общински земи на роднини

Те попадат на територията на бъдещия ски комплекс "Миджур"

Кметът на Чупрене е накарал бившата си жена да подпише празни листове, за да регистрира дружества, като й разяснил, че това е необходимо, защото като кмет нямал право по закон да има търговско дружество. Обяснено било, че той щял да се грижи за дружеството и да движи всички счетоводни документи.

В хода на разследването на прокуратурата е установено, че през последните четири години кметът е провел няколко публични търга, при които е установено, че е манипулирано осигуряването на възможността да участва само един кандидат и е участвал само един.

Спечелената цена е близка до данъчната оценка - под 100 лева на декар.

Става въпрос за 10 публични търга, всички проведени в периода 2014-2018 г., на които е продадена общо около 236 декара общинска земя. Купувачи са били 4 търговски дружества, които са собственост на бащата на кмета, неговите бивша и настояща съпруга, брат му и други. Никога обявата за продажба на обществен търг не е била публикувана на електронния сайт на общината, в ежедневник и не са спазени сроковете за обявите и за получаването на офертите от кандидатите.

В хода на разследването на събрани доказателства за още 9 на брой публични търга, за които прави впечатление, че едно и също лице е закупило почти 400 декара земя в същата община. Същият човек много бързо е продал земята на младеж, който я е ипотекирал в банка.

На този етап подсъдим по делото е само и единствено кметът на село Чупрене, за когото ще бъде внесено в спецсъда искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража", защото са събрани доказателства от свидетели. Той е задържан за 72 часа с аргумент, че има опасност да се укрие.