Кметът на Пловдив Иван Тотев приветства проверката на прокуратурата за разходите по церемонията за откриването на "Европейска столица на културата - Пловдив 2019", предаде БНР.

Той изрази надежда, че тя ще приключи до месец и ще прекрати спекулациите около събитието.

"Това, че колегите във фондацията имат проверка, това е добре, тъй като пък, ако няма проверка, даваме възможност цяла година някой да се упражнява на гръб на Фондацията и този празник в Пловдив, който започва през тази година и стартът на това да тръгне с нещо, което цяла година да се коментира и ние да се чудим как да отговаряме. Категорично в случая смятам, че е по-добре да се направи проверка и да се затвори темата.", заяви Тотев.

Според него откриващото събитие за Пловдив - Европейска столица на културата е безпрецедентно.

Прокуратурата подхвана разходите за кулата на Пловдив

Прокуратурата подхвана разходите за кулата на Пловдив

Проверката трябва да приключи до месец

"Такова нещо до този момент в Пловдив не беше се случвало. Смятам, че положителната емоция, която успяхме да генерираме - тя ще даде заряд за цялата година", коментира кметът.

От своя страна зам.-кметът Александър Държиков изтъкна, че през уикенда на откриването е била отчетена рекордна посещаемост и приходи в пловдивските музеи - над 10 000 посетители и над 12 000 лева от продадени билети.

Припомняме, на 16 януари стана ясно, че Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление.

Поводът бяха коментари, които циркулираха из публичното пространство. Водещият Слави Трифонов написа публикация в социалната мрежа "Фейсбук" с искане да види фактурите за 30-метровата кула, издигната за събитието. Тогава той заяви, че е усетил, че "нещо не е наред".

Слави Трифонов иска да види фактурите за кулата в Пловдив

Слави Трифонов иска да види фактурите за кулата в Пловдив

Разпознава сцената, за която платил 681 хил. лв., а общината дала 2 милиона

Седмица по-рано от партия АБВ също се поинтересуваха какви пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата и каква трайна инфраструктура ще бъде построена с тях.

Ден след изказването на телевизионния водещ Фондация "Пловдив 2019" излезе с официално становище по случая на своята фейсбук страница. В него се посочваше, че цената на сцената с прилежащите й подиуми e 219 053 лева без ДДС, а цялостното техническо обезпечаване на спектакъла е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС.

Тогава от Фондацията подчертаха, че тази информация е посочена и на официалния им сайт.

От Пловдив дадоха отчет на Слави за парите за кулата

От Пловдив дадоха отчет на Слави за парите за кулата

Подчертават, че цената е посочена и на сайта им