Окръжната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност кмета на Старо Оряхово Петър Тинев. Повдигнати са му две обвинения - за участие в организирана престъпна група за измами и принуда. Това съобщиха от прокуратурата.

Окръжна прокуратура - Варна осъществява ръководството и надзора на досъдебно производство с предмет престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК - участие в сговор за извършване на престъпления с цел набавяне на имотна облага, и по чл. 211, във връзка с чл. 210, ал. 1, т. 2, във връзка с чл. 209 от НК - измами, свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез малоимотни лица.

Освен Петър Тинев са привлечени към наказателна отговорност още две лица. Това са Д.Т. на 59 г. и М.Р. на 67 г. Те са обвинени в за участие в организирана престъпна група за измами.

Държавното обвинение посочва, че престъпните деяния са извършвани в периода от началото на 2019 година до края на 2023 година в село Старо Оряхово. Действията по събиране на доказателствата за дейността на престъпната група са извършени от служители на местната структура на ГДБОП във Варна.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед преценка и внасяне в съда за искания за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Варна.

Кметът на варненското село Старо Оряхово е задържан

Кметът на варненското село Старо Оряхово е задържан

По първоначална информация арестът му е във връзка с участие в организирана престъпна група с цел изнудване