Отбелязваме десет години след създаването на Рамковата конвенция за контрол на тютюна, към която страната ни е член от няколко години.

На заседание на парламентарната здравна комисия сдружението "България без дим" презентира базисни данни, доказващи напредъка на страните, които са въвели забрани за тютюнопушене на обществени места.

Стана ясно, че според данни на Световната здравна организация (СЗО) форми на забрана на цигарите има общо в 40 държави, които обхващат близо 1,5 милиарда души - около 20% от населението на планетата. Организацията регистрира, че в 89 страни в света има изградени успешни системи за предлагане на помощ на всеки, който прояви инициатива и желание да откаже цигарите.

От СЗО са въвели и термина "end game", който представлява крайната цел на борбата с цигарите - само 5% да са пушачите. От страните по Рамковата конвенция най-амбицирани са в Норвегия и Ирландия, където са си поставили за цел да постигнат този отличен показател само до 2025 г.

България обаче, която е доста далеч от подобна позитивна цифра, все още не е определила своя желателен времеви хоризонт за постигане на "end game".

24 пък са държавите, които са наложили абсолютен бан на пушенето на обществени места, като тази строга наредба засяга 700 милиона души по света.