С 15 гласа градският прокурор Николай Кокинов беше преизбран за втори мандат от магистратите от ВСС.

Трима бяха кандидатите за градски прокурор на София, които днес представиха концепциите си пред магистратите от ВСС.

Претендентите за поста бяха Александър Налбантов (в момента районен прокурор на Софийска районна прокуратура), Бойко Атанасов следовател в Следствен отдел на Софийска градска прокуратура и настоящия градски прокурор Кокинов.

На избора Налбантов получи 8 гласа, а Атанасов беше подкрепен само от един член на ВСС.

 

„В Градска прокуратура всички прокурори са еднакво натоварени с дела". Така Николай Кокинов коментира част от упреците на ВСС по време на дебатите преди избора, че според слухове за прокуратурата имало „послушни" прокурори, които спазвали всички разпореждания на ръководството и такива, които „действали законно" и съответно били по-малко натоварени с дела.

Тези упреци отправи Нестор Несторов, като посочи и че се е увеличил броят на оправдателните присъди в СГС особено по обществено значими дела. Несторов изтъкна и че върнатите дела за доразследване са 16,3%. Той отправи упреци към Кокинов и градска прокуратура за отрицателния ефект от медийните изяви на прокуратурата.

По думите на Несторов някои участия на прокурори в показни акции и арести наМВР, ДАНС и ГДБОП са принизили статута на прокуратурата, а образуваните в тези случаи дела са приключили с оправдателни присъди.

„Има хора, които са готови да свършат каквато и да е работа по какъвто и да е начин. Има и други хора, които спазват закона, като те са частично по-разтоварени от работа, защото не изпълняват всички указания, дадени отгоре", коментира по време на дебатите Нестор Несторов.

Иначе, повечето от членовете на ВСС подкрепиха открито кандидатурата на Кокинов за втори мандат.

„Аз съм административен ръководител и не гледам в делата на прокурорите си, те се подписват и носят отговорност, затова се наричат наблюдаващи", обясни повторно избраният за градски прокурор на София Николай Кокинов.

По думите му, готвят се някои промени и реорганизация на работата, които той нарече „леки козметични промени във връзка с динамиката". „Говоря за някои от престъпленията в стопанския отдел, където има напоследък увеличаване на данъчните престъпления", уточниКокинов.

„Тъй като ще бъдем разтоварени от делата срещу организирани престъпни групи, ще се концентрираме върху останалата ни дейност, която никак не е малка", обясни градският прокурор.

Според прокурор Кокинов има известен риск от кадрови дефицит поради отиването на градски прокурори в специализираните прокуратури, както и поради конкурсите за прокурори в Апелативна прокуратура, ВКП и конкурса за инспектори.

„Изчакваме конкурсите и ще видим каква свежа кръв ще се влее в Градска прокуратура", обясни Кокинов.

От думите му стана ясно, че той ще запази заместниците си, но посочи, че е предложил и нов заместник, без обаче да назове името му.

„През последните 5 години оправдателните присъди намаляват с по 5% и 10%. В момента са свалени на 13 %", коментира Кокинов критиките, които се чуха в залата по отношение на оправдателните присъди. „Когато започнах мандата си, те бяха повече от 50%.", припомни той.

„Когато колега допусне грешка, приятелски го предупреждавам. Говоря за забавяне на дела, просрочване и прочие. Ако не се вземе поука, минаваме вече на дисциплинарно производство", коментира Кокинов по повод наказанията в СГП.

От думите му стана ясно, че се е стигало до забележки на прокурор Светлозар Костов, който е обвинител по делото „Октопод", поради забавянето на разследването. Кокинов обясни, че е правил опити да го подтикне да завърши по-бързо разследването.

„Нормално е за такъв тип дело разследването да продължи повече от година", коментира Николай Кокинов по повод „Октопод". „Аз лично се убедих през последните години, че показността не благоприятства за развитието на едно производство", заключи той отново по повод чутите от магистратите критики.