Колумбийски гражданин, който е обявен за национално издирване в Германия е бил задържан в събота на ГКПП-Аерогара София, информират от пресцентъра на МВР.

Мъжът се издирва за изпълнение на присъда, наложена му от съда във Франкфурт за наркотрафик.

Колумбиецът трябвало да вземе полет за Брюксел в събота.
Чужденецът представил на летищните власти за обработка лична карта на името на 23-годишен испанец.

Проверяващият граничен полицай установява, че приносителят и мъжът на снимката са различни, въпреки известна прилика между тях.

В пътника е намерена и шофьорска книжка на името на испанския гражданин.

Двата документа били дадени за експертно изследване, от което станало ясно, че личната карта е оригинална, а шофьорската книжка е с подменена снимка на приносителя.

Чужденецът веднага бил задържан, по-късно признал, че е колумбийският гражданин Жулиан-Андре Е., на 28 години.

В хода на оперативните действия било установено, че е влязъл в България на 29 декември 2006 г. през ГКПП-Русе Централна гара с 20-дневна туристическа виза с колумбийския си паспорт.

Паспортът бил донесен на ГКПП-Аерогара София от 36-годишна софиянка, с която колумбиецът живеел от няколко месеца.

Гранична полиция е направила запитване до Интерпол, от което станало ясно, че Жулиан-Андре е обявен за национално издирване в Германия във връзка с  присъда за наркотрафик.

През 1998 г. е участвал в престъпна група, като пренасял наркотици от Колумбия в тялото си. Регистриран е в немските полицейски служби и за нарушаване на закона за чужденците.

По случая е образувано досъдебно производство. С разпореждане на Софийската районна прокуратура наркотрафикантът е задържан за 72 часа.