100 са образуваните производство от комисията „Кушлев" през 2006-а, 109 през 2007-а, а през миналата 2008-а те са 126.

Борбата с организираната престъпност се превръща в основен приоритет на Комисията за установяване и отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, посочи председателят й Стоян Кушлев, като уточни, че 20% от делата са срещу организирани престъпни групи.

Той бе изслушан на днешното заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията.

Комисията разработвала и знакови фигури. Срещу много от тях се водят дела за отнемане на имуществото.

В Югоизточна България най-значимите са за Митьо Очите и цялата му група.

В Югозападна България основни фигури са "министърът на любовта" Мартин Филипов, който е придобил имуществото си от трафик на хора. В този случай комисията е работила с френските служби.

Комисията „Кушлев" посегна и върху имуществото и на вече покойния Кьоравия, като в момента е запориран автомобилът на жена му.

Ключова фигура в Северозападна България е Валери Тодоров - Дебелия, който има присъда за отнемане на имуществото, друга ключова фигура е Йордан Тонев.

Покрили сме цялата страна с наши структури, каза Кушлев и уточни, че изключение прави Смолян, тъй като там престъпността, която влиза в обхвата на комисията била най-малка.

Колегите му се шегували да направят проверка и в Смолян, но имало „известно притеснение" да не би там някой сиромах да изгори от престараване.

Широко международно сътрудничество развива комисията „Кушлев". Добро е сътрудничеството с американските власти.
Съвместно е разкрит наркотрафикант, който си изпрал парите в България. Конфискувани са апартаментите му в „Слънчев бряг" и на булевард „Витоша" в София.

С германските служби комисията „Кушлев" работила по Мамфред Дийл - ангелът на Банско, чийто злоупотреби възлизат на около 300 млн. евро.
Около 40 млн. евро той успял да изпере у нас. Водят се дела за отнемане на имуществото му, в което влиза и хотел „Танне" в Банско.

Също с немските служби е работено и по случая на Александър Александров, забогатял от трафик на хора. Ще му бъде отнето имущество на стойност 2 млн. лв.