Служители на бургаския сектор "Икономическа полиция" задържаха 1,2 т риба от вида "сребриста каракуда" и "платика", превозвани с камион "Мерцедес Спринтер", с хасковска регистрация, съобщиха от МВР. В акцията са им помогнали и полицаи от Айтос.

На 29 ноември около 09:45 ч. на входа на Айтос камион "Мерцедес Спринтер", управляван от 46-годишния Б.А. от Бургас, в който бил и 52-годишния Д.Ч. от Бургас, е спрян за полицейска проверка.

Проверяващите открили в 50 пластмасови каси голямо количество риба. Според обясненията на двамата мъже, тя е уловена в язовир "Цанко Церковски" край Карнобат. Бургазлиите твърдели, че рибата е предназначена за пласиране в Русе за предстоящия празник на Св. Никола - Никулден.

От извършените проверки е констатирано, че превозваната риба е с неустановен произход и за нея няма съпроводителни документи. От Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" и Областната дирекция за безопасност на храните в Бургас са изпратили свои служители, които установили нарушения на Закона за ветеринарно и медицинско дело, както и на Закона за риболова и аквакултурите.

Установено е, че рибата е уловена в язовир "Мандра", като тон от нея е от вида "сребриста каракуда" / таранка/ и 200 кг е от вида "платика".

Цялото количество риба е конфискувано и е предадено на Дирекция "Социален патронаж" към Община Бургас. За установените административни нарушения служителите от ОДБХ - Бургас изготвили два акта.