Българите днес консумират животински мазнини седем пъти повече отколкото преди 50 години.

Консумацията на алкохол се е повишила четири пъти, а на захар - пет пъти над нормата.

Това съобщи старши научен сътрудник, д-р Светослав Ханджиев.

По думите му е важно не само да се знае хранителната стойност на продуктите, но и как най-удачно те да се сготвят, така че да бъдат запазени хранителните им качества.

Според него концепцията "здравословно и вкусно готвене" трябва да бъде прилагана още в семействата, когато се изграждат хранителните навици на децата.

Статистика сочи още, че у нас 5 на сто от децата между 13 и 17 годишна възраст имат затлъстяване, а 22 на сто - наднормено тегло.

Традиционната балканска кухня по принцип е здравословна, но сега в страната ни масово се приготвят препържени и вредни ястия, посочи д-р Ханджиев и даде и пример как по нашите земи са намерени чугунени съдове, които са използвани преди 100 години за пържене с минимално количество мазнина.