Консумацията на алкохол се е повишила четири пъти, а на захар - пет пъти над нормата.
Това съобщи старши научен сътрудник, д-р Светослав Ханджиев.
По думите му е важно не само да се знае хранителната стойност на продуктите, но и как най-удачно те да се сготвят, така че да бъдат запазени хранителните им качества.
Според него концепцията "здравословно и вкусно готвене" трябва да бъде прилагана още в семействата, когато се изграждат хранителните навици на децата.
Статистика сочи още, че у нас 5 на сто от децата между 13 и 17 годишна възраст имат затлъстяване, а 22 на сто - наднормено тегло.
Традиционната балканска кухня по принцип е здравословна, но сега в страната ни масово се приготвят препържени и вредни ястия, посочи д-р Ханджиев и даде и пример как по нашите земи са намерени чугунени съдове, които са използвани преди 100 години за пържене с минимално количество мазнина.
safa
на 23.10.2008 в 20:29:22 #4Ей,Логистик,след като си спомняш преди 50 год. какво са яли,зашо изпускаш за ракията? Да не са пили само кока кола,бе мама му стара.Подозирах,че са се хранили здравословно!
Логистик
на 23.10.2008 в 17:01:34 #3Преди 50 години хора са консумирали много по-малко месо и захар
SanA
на 23.10.2008 в 16:57:49 #2Животинските мазнини са ок. Рафинирано и/или пържено олио е в пъти по-вредно.
fras
на 23.10.2008 в 16:49:56 #1"Консумацията на алкохол се е повишила четири пъти, а на захар - пет пъти.........." ----------------------------------------------------------------------------- Това е долна лъжа и дезинформация - би казал Пламен Орешарски. Събраните от него акциз и ДДС върху твърдия алкохол са намалели двойно спрямо предишната година и 4 пъти спрямо 2005г., продадените бандероли също. А и основният играч на пазара на захар, Гриша Ганчев, ще да е спестил някой лев данъци. Иначе откъде пари да строи вилно селище върху 1000-дата декара, придобити чрез т.нар. "заменка", осигурена му с ходатайството на министър Калфин.