В Мали има ебола, но до този момент няма заплаха за българския контингент там. Това увери на брифинг в Министерство на отбраната началникът на ВМА бригаден генерал проф. Николай Петров.

Българските военнослужещи медици информират за три случая на вируса в африканската държава. Информацията е от тази сутрин. Проф. Петров побърза да успокои, че случаите на заболели са извън зоната на българския контингент и няма опасност от зараза.

Българските военнослужещи са част от Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. На 6 март 2013 г., с решение на Министерски съвет от 6 февруари 2013 г., е изпратен първият медицински екип от Военномедицинска академия, за да се включи в мисията. От октомври тази година в мисията на ЕС в Мали участва шести поред медицински екип.

Нашите военнослужещи са в хотел, където обслужват малко над 100 души. По думите на проф. Николай Петров те нямат контакт с външното население.

Той увери, че вече са разговаряли както с участниците в мисията, така и с техните близки, за да не се създава паника. Началникът на ВМА подчерта, че в системата на отбраната има ясно разписани правила. Заплаха няма, но ако евентуално се стигне до решение за изтегляне на контингента ни, Петров е категоричен, че това ще се случи съобразно правилата. Българската страна има готовност да реагира.

Относно евентуална карантина Петров обясни, че военните ни не контактуват с външно население не само в момента, а по принцип. Така или иначе при завръщането им, те минават през прегледи.

Няма основания за притеснение и според здравния министър Петър Москов. По повод случаите на ебола, той обясни, че е създадена междуведомствена група, която е издала предписания със съответните мерки.

Въпреки това, той отчете, че у нас информацията за ебола не е достатъчна. Поради това Москов пое ангажимент в следващите дни да инициира пресконференция в Министерството на здравеопазването, където да бъде внесена повече яснота около готовността и начините за реакция при съмнение на зараза.