Много по-малко са щели да бъдат нарушенията при задържането и конвоирането на Пламен Куцаров, ако е имало издадена заповед по надлежния ред. Това обясни вътрешният министър Михаил Миков.

Проверка на вътрешното министерство показва, че конвоиращите го са злоупотребили с помощни средства, превишили са правомощията си, а конвоят е осъществен без издадено писмено нареждане за задържане и конвоиране на арестуваното лице.

Относно това, кой е трябвало да издаде заповедта, вътрешният министър обясни, че всеки полицейски орган има такова правомощие. Освен това хората, участвали при ареста на починалия Пламен Куцаров, е трябвало да проверят дали е имало издаден такъв документ.

„Хората, които са конвоирали Куцаров, е трябвало да го конвоират с такъв документ", обясни Миков и допълни, че „това не е разходка в парка". Всички са наказани и заради липсата на заповед, както и че не са упражнили контрол за издаването й. Наказани са всички служители на МВР по случая Куцаров.

„Много тежко се вземат такива решения", обясни вътрешният министър. Спазването на закона и подзаконовите нормативни актове трябва да е категоричен императив в работата на всеки служител, смята още вътрешният министър.

„Много се надявам, че прокуратурата и съдът в рамките на законовите си правомощия в разумни кратки срокове ще се произнесат за наказателната отговорност", каза още Михаил Миков.

Служителите на реда са длъжни да спазват правилата, категоричен е вътрешният министър.

„Има ред, който понякога в името на ефективната борба с престъпността, е неглижиран", смята още той.

В дисциплинарното производство по нареждане на министъра не е отчетен фактът, че в тялото на Куцаров е открит амфетамин.

Очаква се досъдебното производство и прокуратурата да установят как и защо наркотичното вещество е попаднало там. Наложените от министъра наказания могат да претърпят промени.

Дисциплинарни наказания е наложил вътрешният министър на служителите, отговорни за ареста на Пламен Куцаров.

„Понижаване от длъжност за срок от 1 г. на четиримата служители, които са придружавали лицето и съответното им преместване до други работни места в СДВР в рамките на районни полицейски управления", каза Михаил Миков.

Другите наложени от него наказания са недопускане до конкурс за израстване в категории и степен на ръководителя на отдела и на началника на сектора, ръководили операцията.

Наложено е порицание на двамата оперативни работници, които също са били ангажирани със случая, както и за бившия временно назначен ръководител на сектор „Борба с организираната престъпност" и за неговия заместник, който беше пенсиониран и пряко отговаряше за този сектор от дейността на дирекцията.

Не са пожалени и служители на 5-то РУ на МВР. Началникът на участък „Кремиковци" ще бъде отстранен от длъжност.

„Директорът на СДВР със своя заповед е наказал 6-има служители, а аз със свои заповеди съм наказал 4-има от 5-то РУ на МВР", подчерта вътрешният министър.

В случай, че в рамките на наказателното производство бъдат установени факти, данни и доказателства, определящи по-висока отговорност, по думите на вътрешния министър, ще бъдат предприети съответните мерки.
„Всяко от тези наказания е относително тежко", подчерта вътрешният министър.

Припомняме, Пламен Куцаров почина от кислородна недостатъчност. В хода на досъдебното производство се установява и хронична злоупотреба с наркотични вещества от негова страна.

Софийска градска прокуратура поиска постоянен арест за двамата антимафиоти - задържани във връзка със смъртта на арестанта Пламен Куцаров.

Според обвинението антимафиотите Божидар Проданов и Ирен Николов са били във физически контакт с пострадалото лице към момента на настъпване на смъртта.