Подписка в защита на 27-годишния охранител Стефан Петров Стефанов инициират жителите на новозагорското село Кортен. Само за 3 часа са се подписали над 250 души от родното му село и Нова Загора, съобщи Дарик радио.

„Искаме по-лека присъда за Стефан и сме готови да му окажем както морална, така и материална помощ", заяви един от организаторите на проявата Истилияна Босилкова. Тя добави, че са готови да съберат и пари и да платят на адвокат, за да не бъде назначен служебен.

„Всичко, което се случи в последните няколко дни, не е прецедент в историята на страната ни в последните години, но не е и неочаквано събитие, предвид фактите и обстоятелствата относно икономическото положение на страната, несменяемата политическа конюнктура и социалното положение, в което всички ние сме поставени", пише в разпространената декларация в интернет.

В нея е записано още: „Ние търсим истината относно мотивите, които са подтикнали нормален човек да заяви себе си по този начин".

Декларацията ще бъде изпратена до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание, вътрешния министър, председателите на парламентарно-представените партии, главния прокурор на страната и окръжния прокурор на Сливен.

Три обвинения е повдигнала районната прокуратура в Сливен срещу 27-годишния Стефан Петров, който направи неуспешен опит да обере клон на „Инвестбанк" в града.

Той е обвинен в опит за грабеж, вземане на заложници и опит за убийство. По този начин той е заплашен от доживотна присъда.

Той ще бъде съден за престъпления по чл. 199 за въоръжен грабеж с нанесена тежка телесна повреда и по чл. 143а за вземане на заложници.

Само по тези две обвинения го заплашваха от 5 до 15 години лишаване от свобода.