България е на първо място сред най-корумпираните държави в Европа. Съседите ни - Сърбия, Турция и Македония, имат образа на далеч по-честни и справедливи. Това са данни от доклад на "Прозрачност без граници", обобщава bTV.

За последния месец получихме два сигнала за искане на малки подкупи на митницата на Калотина от турски тираджии. От митниците твърдят, че не са получили такива жалби. Според официалните данни на превозвачите 350 хиляди турски камиона са минали за една година през България.

От един турски тир, който прави по три курса от Истанбул до Любляна в месеца, България печели поне по 600 евро.

Фердюн Юсуфов е шофьор на тир от истанбулска фирма. Подава жалба, че му искат пари на митницита на Калотина почти всеки път, когато преминава. На 7 февруари обаче не дава такса „спокойствие" и на границата го задържат 5 часа.

„Който дава 25 евро, минава веднага, а който не дава - веднага на рентгена”, казва шофьорът.

За курс от 3300 километра турският шофьор взима 200 евро.

На 23 февруари друг шофьор също подава жалба - твърди, че на телефон 112. Потърсихме жалбите в МВР и в митниците, но такива жалби не бяха открити.

От митниците ни отговориха писмено, че през февруари не са постъпвали сигнали от турски превозвачи в Инспектората на Агенцията и не са препращани от други институции.

Ако търсите къде да подадете сигнал, трябва да сте доста наблюдателни. Телефонният номер е залепен на една малка синя обява на първата будка в посока Сърбия, както са заснели с телефоните си наши зрители.

Телефонът е 02 9859 44 99 и ако не посочите имената и точния си адрес, сигналът ще се смята за анонимен и няма да бъде разгледан.