Костенурки, хамелеони и защитени видове растения, предназначени за Западна Европа, бяха задържани на границата ни.

Митнически служители са спасили от трафик 1 кайманова и 8 алигаторови костенурки, както и леопардов хамелеон.

Костенурките са задържани на МП Капитан Андреево през май 2017 г., при опит да бъдат пренесени от Турция в България на път за Западна Европа. Спасените животни са защитен вид и понеже за тях не са представени необходимите документи, са предадени в спасителен център.

При друг случай от ноември 2017 г. на ГКПП Кулата митнически служители откриват леопардов хамелеон - също защитен вид. Животното е било скрито в кашон, който пътувал с автобус по редовната линия от Стара Загора към Атина.

През август тази година на Митница Аерогара София беше спряна пратка от два килограма пушена европейска змиорка. Видът е критично застрашен, но се смята за деликатес.

През 2015 г. отново служители от Митница Аерогара София задържаха няколко контейнера с 2 милиона бебета змиорки, които пътували в чекиран багаж на пътници. Пред митническите служители пътниците обяснили, че пренасят храна.

От началото на 2017 г. досега митническите служители са конфискували и близо 1500 опаковки козметични продукти с екстракт от хайвер от есетрови риби. Козметиката е задържана при два отделни случая при внос от САЩ и Малайзия.

При друг случай са открити почти 16 000 ампули хранителни добавки с дървовидно алое, които са пристигнали от Грузия.

Предотвратени са и два случая на внос на хранителни добавки с екстракт от африканска череша с общо тегло 35 кг.

Обикновено стоките, които са изработени от застрашени видове животни и растения, пътуват като въздушни пратки, тъй като става дума за малки по обем продукти. Те рядко се укриват от митническите власти, а най-честото нарушение е липсата на необходимите разрешителни.