Уличеният в кражбата на Рибния буквар Станимир Баджаков бил изчезнал. От няколко дни в балканския град се говори, че Станимир е в Испания, съобщава Sliveninfo.com

27-годишният котленец бе задържан през април тази година, след като стана ясно, че е успял да подмени оригинал от първото издание на Рибния буквар, съхраняващо се в историческия музей на Котел. Книгата е била изнесена нелегално от музея.

"Имаме информация, че лицето е извън България", потвърждава прокурор Виолета Калайджиева, говорител на окръжната прокуратура в Сливен.

Срещу Баджаков са повдигнати обвинения за кражба по специален начин за опит за износ зад граница на паметник на културата.

По думите на Калайджиева действията по разследването са приключили и предстои делото да бъде изпратено в прокуратурата за внасяне на съответния акт за разглеждане от съда.

Възможно е процесът срещу незавършилия студент да бъде задочен. Не е изключена и европейска заповед за арест.

Оригиналът от първото издание на Петър Берон изчезна от Музея на котленските възрожденци миналия ноември. През април антимафиоти го откриха у софийски колекционер, който им казал, че го купил от Станимир Баджаков.

По информация на Sliveninfo Баджаков се ползвал с протекциите на шеф от общинския съвет в Котел.