Задържана е 16-членна група, специализирала се в кражби на кабели, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В акцията са участвали служители на Транспортна полиция - Варна към Главна дирекция "Криминална полиция".

От вътрешното ведомство обясняват, че на 13 и 14 септември в полицията е бил получен сигнал за извършена кражба на 1400 метра магистрален кабел, който осигурява влаковото движение по жп линията Варна - София в междугарието Каспичан - Невша.

Районът на кражбата е в гориста местност с труднопроходими пътища и отдалечен от населени места. Посегателството прекъснало комуникациите и сигналните уредби по трасето и изправило пред реален риск движението на влаковете по линията.

По предварителна оценка стойността на щетата е за около 85 хиляди лева, посочват от МВР.

Със случая се заели служителите на РУ "Транспортна полиция" във Варна.  

След наблюдение на района и проверки на пунктове за изкупуване на отпадъци от цветни и черни метали в района се стигнало до разкриване на престъплението.

На 16 септември около 20.00 часа полицаите забелязали в гористата местност три автомобила, от които слезли 10-15 души с лопати, ножовки и други ръчни инструменти.

При опит да бъдат задържани, мъжете не се подчинили на полицейските разпореждания и побягнали, изоставяйки „оръдията на труда" и автомобилите.

След кратко преследване трима от групата, измежду които и 17-годишен младеж, са били задържани. През следващите три дни са били арестувани и останалите участници в престъпната група.

Всичките те са жители на с. Гроздьово, четирима са криминално проявени.