Главният прокурор Иван Гешев защитава своята привилегия и това е разбираемо, но той е единственият човек, който, ако се наложи да бъде разследван, ще бъде разследван от свой пряк подчинен. Така отговори на критиките на Иван Гешев служебният правосъден министър Крум Зарков, чийто законопроект се очаква отново да бъде разгледан от народните представители.

Според Зарков всеки човек трябва да бъде обект на разследване, ако има данни за престъпление. Законът се отнася до главния прокурор, защото само той е в такова положение, обясни Крум Зарков.

Преди няколко дни Иван Гешев заяви, че "Министри като Крум Зарков ни връщат във времена на правна несигурност и липса на демократични ценности." Днес Зарков посочи, че "няма да се закача с главния прокурор и да си водим някакъв задочен спор". Зарков посочи, че има законопроект, който депутатите трябва да разгледат. Те могат да направят промени между първо и второ четене, но вярва, че най-накрая Народното събрание ще приеме законодателството, което ще свали от България над 70 осъдителни решения, първото е от 2009 г.

Лавина от доноси срещу себе си очаква Гешев, но прокуратурата няма да я овладеят

Лавина от доноси срещу себе си очаква Гешев, но прокуратурата няма да я овладеят

Да създадеш една процедура за четири човека не е съдебна реформа

Законопроектът е съгласуван с редица международни организации, включително Венецианската комисия и Европейската комисия, а в момента от страна на прокуратурата се води масирана кампания срещу този закон, но тя не почива на юридически аргументи, според Крум Зарков.

Отделно на това, ако законодателството не бъде прието, дупката в бюджета ще се отвори още повече, тъй като няма да бъдат изплатени значителна част от парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Все още виси над страната ни Механизма на ЕК по наблюдение, за който се очаква доклад през юли месец, а и трябва да се възползваме от постигнатото от президента Румен Радев за приема на страната ни в Шенген октомври месец. На критиката на главния прокурор, че правосъдната реформа няма нищо общо с правилата на Шенгенското пространство, Крум Зарков обясни, че Нидерландия директно поставя въпроса на тази плоскост.

"Върховенството на закона не е формална, а съвсем открита забележка." България има техническото право да влезе в Шенген, но Шенген не е само технически правила за граничен контрол, посочи правосъдният министър и определи изявленията на прокуратурата като "комплексарски забележки". Според Крум Зарков време е "да спрем да държим за заложници 6 милиона души, заради параноята на един."

Да не си заравяме главата в пясъка за Шенген, иска Крум Зарков

Да не си заравяме главата в пясъка за Шенген, иска Крум Зарков

"Моментът е назрял за приемане на закона за главния прокурор", коментира министърът