Правосъдният министър Крум Зарков посети затвора в Ловеч, съобщава БНТ. Той бе придружен от ресорният заместник-министър Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов.

Поводът за визитата са зачестилите сигнали относно управлението на затвора и условията, при които затворниците търпят присъдите си. В момента в затвора и в трите общежития към него - "Атлант" в Троян, "Полигона" в Ловеч и "Велико Търново", са настанени общо 524 лишени от свобода.

Проверката на Зарков установи, че усилията за подобряване на условията в корпуса на затвора са недостатъчни. Той изтъкна значителни пропуски по осигуряване и опазване на материално-битовите условия.

В последните години няма извършени ремонтни дейности в спалните помещения и баните на лишените от свобода, въпреки осигурените строителни материали по линия на ГДИН и Държавно предприятие "Фонд Затворно дело".

Препоръки за подобряване на лошите материално-битово условия са направени и след последното посещение на омбудсмана на Република България през декември 2021 г., но съществени промени няма.

По отношение на организацията по надзорно-охранителната дейност се установено, че не са предприети необходимите действия за свеждането до минимум на положения извънреден труд от служителите на затвора в Ловеч. Сходни бяха и заключенията на извършените проверки на затвора, назначени от главния директор на ГДИН в последните месеци.

Директорът на затвора комисар Розалина Ганекова бе освободена от поста си преди седмица, след подадено от нея заявление за напускане.