БСП алармира от началото на годината, че има нарушения на закона при сделката за покупка на ЧЕЗ от "Инерком". Една институция прояви смелост, за да спре тази сделка. Това заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България, Крум Зарков в ефира на БНТ.

Големият спор бил дали държавата има какво да направи относно тази сделка, посочи Зарков.

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ
Обновена

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ

Заплашва конкуренцията

"Един от големите ни спорове във връзка с тази сделка беше, тъй като очевидно за всички беше, че се случва нещо нередно и нашите опоненти, и известен брой коментатори твърдяха, че държавата няма какво да направи, че това е просто една частна сделка и ние всички трябва да стоим и да гледаме как някой непознат до вчера човек закупува 1/3 от електроснабдяването на България в най-натоварения район", обясни социалистът.

България има как да предприеме мерки, категоричен е той. У нас има и регулатори, и закони, необходими, за да се противопоставим на нещо такова.

Патриотите ръкопляскат на КЗК

Патриотите ръкопляскат на КЗК

Искрен Веселинов: Българите могат да спят спокойно

Решението на КЗК защитава националният интерес, отсече Зарков.

Червеният депутат изтъкна, че БСП искат правителството да заяви интерс като купувач пред чешката фирма.

ЧЕЗ имат желание да напуснат българския пазар по техни причини, напомни Зарков. Той поиска държавата да закупи и да участва на пазарен принцип в една състезателна процедура. "Да направи всичко възможно България да придобие достатъчно солиден контрол върху това, което се случва с електроразпределението", иска социалистът от правителството.

На въпрос как би коментирал нападките на ГЕРБ и действията на лидерът на БСП Корнелия Нинова относно чумата по овцете в село Шарково, Зарков изтъкна: "Виждам това, което трябва да прави един опозиционен лидер".

Той обясни, че действията на соцлидера и на БСП са провокирани от това, че в страната има съмнения за опасна за всички зараза, а предприетите мерки не са обяснени на обществото.

ГЕРБ питат Нинова ръководи ли сценарий в Шарково
Обновена

ГЕРБ питат Нинова ръководи ли сценарий в Шарково

Имат видеодоказателство